Saturday, March 20, 2010

TERNAKAN IKAN KELI TANGKI KANVAS















TERNAKAN KELI TANGKI KANVES MENGUNTUNGKAN KE???

KANDUNAGAN KURSUS
DEFINISI PENGURUSAN TANGKI

1) PENYEDIAAN TANGKI & KELENGKAPAN
2) SISTEM TERNAKAN
3) PENGURUSAN BENIH
4) PENGURUSAN AIR
5) PENGURUSAN MAKANAN
6) PENGURUSAN TERNAKAN- PEMANTAUAN
7) PENGURUISAN KESIHATAN & MUSUH TERNAKAN
8) PENGENDALIAN HASIL
9) PENGURUSAN REKOD
10) PENGURUSAN KEWANGAN TERNAKAN

PENGURUSAN TANGKI
Aktiviti pengawalan persekitaran tangki ternakan dan pengurusan ternakan untuk penghasilan ikan terbanyak, berkualiti seterusnya memperoleh pendapatan tertinggi dari usaha yang dijalankan



1 PENYEDIAAN TANGKI KANVES

i) TANGKI KANVES

KOMPONEN TANGKI KANVES

KANVES- 280
FRAME BESI(KERANGKA BESI)
PAM AIR/BLOWER-300-1000
TANGKI SIMPAN AIR
SISTEM PAIPING(PAIP PVC)
SISTEM AIR MASUK/KELUAR(PAIP PVC)
SISTEM PENAPIS AIR
JARING PENUTUP
JARING PELINDUNG CAHAYA
ELEKTRIK – PENDAWAIAN
EM


ii) TERNAKAN TANGKI SIMEN/KONKRIT

PELBAGAI SAIZ
1000-5000 METER PERSEGI –TILAPIA
4X15X3/4X20X3/35X10X3 30X70X3-
KELI
KOS PEMBINAAN RM 5 - 1 KAKI
PERSEGI
batu bata/konkrit
# batu block tak sesuai




iii) TANGKI FIBREGLASS/PE

SAIZ – 3M X 1.2M X 1 M
(10 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1000
(12 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1200
DISYORKAN TANGKI BERWARNA BIRU
MUDAH MELIHAT IKAN
MUDAH LIHAT KEKOTORAN DAN LUMUT




2 SISTEM TERNAKAN
– berdasar penggunaan air
Sistem terbuka
Sistem tertutup
Sistem kitar semula


Sistem terbuka

Penukaran air baru (kerap) = 30%/hari
Perlu sumber bekalan air baru berkualiti sepanjang masa
Mudah terima perebakan penyakit
Kos tinggi
Minyak / elektrik (pam air)
penyelenggaraan

Sistem tertutup

Tidak tukar air sepanjang masa ternakan – hanya ganti air hilang (resapan, pelwapan)
Dilakukan apabila
Kaedah akuakultur tradisional
Sumber air luar tidak sesuai (berpenyakit, kualiti rendah)
Guna bahan probiotik utk rawat kolam
Fahami jenis / kaedah guna
Keberkesanan ?
Kos (mahal)
CONTOH - EM


Sistem kitar semua

Air ternakan diguna semula
Bila kaedah ini diguna
Pencemaran sumber air persekitaran
Teknologi moden
Teknologi penapisan berkesan diperolehi
Sistem pam air yang berkesan
Kos pengeluaran hasil masih tinggi lagi sekarang


3. PENGURUSAN BENIH IKAN

Benih untuk ternakan sepatutnya berkualiti
Kualiti boleh dibahagikan kepada 3 tahap
Tahap morforlogi fizikal / yang kelihatan
Tahap baka
Tahap analisis makmal
Kualiti tahap fizikal boleh dilihat, kecacatan dapat disedari dengan awal melalui pemerhatian yang teliti dan pengambilan sampel
Badan bengkok, bentuk luar biasa, warna lain, mengasingkan diri, dll

PENGURSAN BENIH IKAN

Kualiti tahap baka – pengesanan belum dapat dijalankan
Kualiti tahap analisis makmal
Serangan parasit, bakteria atau virus
Parasit dan bakteria mungkin boleh diketahui melalui kajian makmal
Serangan virus dikesan melalui analisis molukular di makmal

3.1 BENIH - KRITERIA BENIH BERKUALITI

Saiz sama
Aktif
Tiada kecacatan rupa bentuk
Tidak mengasingkan diri
Warna biasa
3.2 SEBELUM PELEPASAN BENIH
Pastikan mutu air sesuai
Tiada musuh dalam kolam (pemangsa)
Pemeriksaan benih
Betul ikan keli
Bilangan seperti dikehendaki
Benih sihat

3.3 SEMASA PELEPASAN BENIH

Benih sihat
Pengendalian benih – cermat
Apungkan beg benih atas kolam 15 min
- sehingga suhu air dalam beg plastik sama
dengan suhu air tangki
Masukkan air kolam ke dalam beg secara berdikit
Biarkan benih ikan keluar sendiri
Waktu pelepasan – suhu rendah (pagi , lewat petang, malam)
Sampling kepadatan : 3 beg
Anggar bilangan/kepadatan setiap kolam
Saiz benih : 5.0-10.0 cm (2-4”)
HARGA BENIH

3.4 SPESIS YANG SESUAI DITERNAK.

Mudah mendapat bekalan benih.
Baka yang cepat membesar
Ikan yang mendapat permintaan di
pasaran.

Ternakan dalam tangki yang popular:

Keli
Tilapia
Puyu
Sepat siam
SPESIS TERNAKAN TANGKI
IKAN TILAPIA MERAH
KELI


2.6 TEMPOH TERNAKAN
PENGASINGAN IKAN KELI


SETELAH BENIH DI MASUKAN SELEPAS 10 HINGGA 20 HARI IKAN PERLU DIASINGKAN MENGIKUT SAIZ.

SETIAP SAIZ HENDAKLAH DIMASUKKAN KE DALAM KOLAM YANG SAMA MENGIKUT KADAR PELEPASAN UNTUK TERNAKKAN.CTHNYA TANGKI BERSAIZ 4.5M X 1.2M -700 EKOR IKAN BERSAIZ 6 INCI.

PENGASINGAN IKAN AKAN DITERUSKAN KETIKA HARI KE :
40,60.

SEKIRANYA TIDAK BANYAK PERBEZAAN SAIZ IKAN TIDAK PERLU DIASINGKAN.

BIASANYA IKAN BERSAIZ 3 INCI KE ATAS PERBEZAAN SAIZ TIDAK BEGITU KETARA. IKAN AKAN DIASINGKAN SEKALI SAHAJA SETELAH IKAN MENCAPAI TEMPOH TERNAKAN SEBULAN.

PENGASINGAN IKAN YANG YANG TERLALU KERAP TIDAK SESUAI KERANA AKAN MENGANGGU TUMBESARAN- STREES




4 PENGURUSAN AIR
4.2 Kriteria Air berkualiti- kimia
DO : > 4.0 mg/l ( > 5.0 mg/l)
pH : 6.5 – 8.5
SUHU: 25 – 31ยบ C


4.3 Kriteria air berkualiti – fizikal

Air kehijauan – tembus cahaya 1 kaki
Tidak berbuih
Ikan tidak timbul waktu pagi/malam
Ikan aktif
Selera makan

MUTU AIR RENDAH – TUKAR AIR


4.4 Pemantauan kualiti air

Analisis mutu air hendaklah dibuat dengan kerap (2x sehari, jam 6-7am & 4-5pm)
Parameter perlu kajian
DO > pH > NH3 >dll
Data mutu air mesti dianalisis serta merta.
Sekiranya berlaku masalah kepada kualiti air keputusan segera perlu dijalankan bagi atasi masalah yg berlaku
Keputusan selalu diambil apabila kualiti air merosot adalah seperti
Hentikan pemberian makanan
Tingkatkan tahap pengudaraan
Tukar air
Tangkap ikan dan jual
KESAN MASALAH MUTU AIR KEPADA IKAN
BANTUT
LAMBAT TUMBESARAN
PENYAKIT
IKAN TAK MAKAN
MATI
5 PENGURUSAN MAKANAN
Kos makanan adalah keperluan utama ternakan (= 70% dari Kos pengeluaran)
2 jenis makanan
Timbul : mudah, kelihatan jika ikan tak mahu lagi makan
Tenggelam
Berdasrkan berat badan
Guna takung makanan
Kadar : hingga kenyang (Makanan timbul)
Saiz pellet 0.5-1.0mm(keli king)
Keperluan protien keli 28-32%




5.1 Jenis-jenis makanan.

Makanan semulajadi.

Merupakan makanan asasi seperti plankton yg terdiri dari fitoplankton dan zooplankton.
Makanan ini penting bagi benih ikan diperingkat asuhan.
Dihasilkan melalui ternakan makanan hidup
Antara makanan hidup yang mudah dihasilkan adalah seperti berikut:
a. Moina. f. Chorella.
b. Rotifer. g. Infusoria.
c. Cladocera.
d. daphnia.
e. pelbagai jenis cacing.



b. Makanan tambahan.

Terdiri dari bahan-bahan dari alam semulajadi dan sisa pertanian.

Terdiri dari :
DAUN TUMBUHAN
DAUN UBI ,KANGKONG,PISANG, SISA SAYURAN,
RUMPUT NAPIER,RUMPUT GUINEA.

BIJIRIN
DEDAK PADI, DEDAK GANDUM, JAGUNG

IKAN BAJA

LAIN-LAIN
HAMPAS KACANG SOYA,HAMPAS KELAPA,HAMPAS KACANG TANAH,
KEPALA IKAN BILIS




c. Makanan rumusan.(PELET)

Merupakan makanan yang lengkap dan seimbang.
Terdiri dari campuran karbohiderat, protein,lemak, mineral dan vitamin.
Sumber bahan adalah seperti berikut :
I. Sumber protein terdiri dari
Fish meal.
Hampas kacang soya
Hampas kacang tanah.
Serbuk bulu.

ii. Suber karbohiderat.
Dedak padi.
Dedak gandum.
Dedak barli.



iii. Sumber lipid.
minyak ikan.

Makanan rumusan biasanya dalam bentuk basah & kering.
Makanan rumusan kering dipanggil pelet.
Pelet digemari oleh penternak kerana ia mudah didapati di pasaran dan senang disimpan.
Pelet tenggelam sesuai untuk udang galah dan ikan yang makan di dasar seperti ikan temoleh.
Pelet timbul lebih digemari oleh penternak kerana mereka boleh beri sedikit demi sedikit sehingga ikan tidak mahu makan lagi.
Mudah menganggarkan makanan yg diperlukan.
Dapat mengelakkan pembaziran makanan.
BAHAN MENTAH UTAMA
BAHAN TAMBAHAN
BAHAN MENTAH CECAIR
PENGURUSAN MAKANAN
Peringkat makanan
Awalan > pertumbesaran > penamat
( starter > grower > finisher)
Harga : ~ RM2.60/kg
Kekerapan : 2x sehari
Pagi : 8-10 pagi
Petang : 4-6 petang
Anggaran FCR keli: 1.2 – 1.3


Makanan rumusan terdiri dari 3 kategori.-KELI KING

Pelet Starter.
Merupakan makanan permulaan.
Diberi kpd benih yg baru dilepaskan ke dlm kolam.
Berumur 1 – 2 bulan.
Mengandungi protien melebihi 32 %.
Bersaiz kecil – kurang dari 1 mm.
HARGA RM 2.60 - 1 BEG 20KG RM 51 naik RM52

ii. Pelet grower.
Makanan untuk tumbesaran.
Mengandungi protein melebih 20 %.- biasanya 26%
Lebih besar dari pelet starter.
Ikan berumur 1 – 2 bulan hingga 4 – 5 bulan.
HARGA RM 2.30 - 1 BEG 20KG RM 48 naik RM 50





iii. Pelet finisher.
Makanan penamat.
Mengandungi protein antara 18 – 20 %.
Saiznya lebih besar dari pelet grower.
Diberi kps ikan yg berumur 4 – 5 bulan sehingga mencapai saiz pasaran.
HARGA RM 2.10 - 1 BEG 20KG RM 41 naik RM45naik RM48


d. Kadar pemberian makanan.
Bermaksud jumlah makanan yg perlu diberi kpd ikan berdasarkan berat makanan & umur ikan bagi setiap hari sepanjang tempoh ternakan.
Kadar pemberian makanan yg disyorkan adalah seperti berikut :
5.2 KADAR PERTUKARAN MAKANAN (FOOD CONVERSION RATE)
KADAR PERTUKARAN MAKANAN (FOOD CONVERSION RATE)
CONTOH

( SAIZ TANGKI 6M X 1.2M (7.2M²)– 1 UNIT) (138 EKORM²)
JUMLAH IKAN 1000 EKOR
KADAR HIDUP 90%
BERAT IKAN 6EKOR/KG
HARGA PELLET 1KG/2.00
FCR 1.3:1

JAWAPAN

JUMLAH IKAN- 1000 X 90% = 900EKOR
BERAT IKAN 900EKOR ÷ 6 EKOR/KG = 150 KG
JUMLAH MAKANAN DIPERLUKAN- 150KG X 1.3 =195 KG
HARGA MAKANAN- 195KG X RM 2.00= RM390







Umur Ikan( Bulan ) %/ berat badan ikan( % )
10
7
5
3
2
2

Jadual kadar pemberian makanan


Timbang berat & panjang setiap ikan serta rekodkan.
Kirakan purata berat dan panjang ikan – rekodkan.
Anggarkan bilangan ikan masih terdapat dalam kolam.
Darabkan purata berat dgn bilangan ikan untuk mendapat jumlah berat ikan dalam kolam.
Darabkan jumlah berat ikan dengan peratus makanan yang dicadangkan untuk mendapatkan jumlah makanan yg perlu diberi kpd ikan.
Contoh :
Berat purata ikan - 50 gram.
Jumlah ikan - 5,000 ekor.
Kadar pemberian makanan - 10 % dari B.B
Jumlah berat ikan - 50g x 5,000 ekor
= 250,000 gram
= 250.0 kg
Jumlah makanan yg diperlukan = 250 kg x 10%
= 25.0 kg

Ini bermakna makanan yg perlu diberi kpd ikan di dlm kolam berkenaan ialah sebanyak 25.0 kg setiap hari selama 14 hari berikutnya.
Ulangi proses pensampelan ini sehingga ke 14 hari terakhir sebelum kutipan hasil dimulakan.



5.4 KAEDAH PEMBERIAN MAKANAN – tabur rata (manual)
Makanan ditabur rata ke dalam kolam
secara manual (tangan)
mesin penyembur makanan (statik atau mobile)
Kebaikan tabur rata : semua ikan dapat makanan
Keburukan tabur rata:
sebahagian makanan akan terbazir dibawa angin / arus ke tepi kolam (akan tidak dimakan ikan)
Guna lebih tenaga untuk tabur makanan keliling kolam

5.5 PENGGUNAAN MAKANAN ALTERNATIF SECARA BERHEMAH
Tabur makanan berdikit, dlm masa panjang
Makanan hendaklah baru / segar (hidup > baik)
Terus berhenti beri makan bila ikan mula menolak makanan
Selang seli pemberian makanan (pelet, ikan baja)


Takung makanan – pemberian makanan cara manual keliling kolam ternakan

Tumbesaran, keefisienan pengambilan zat dan kemandirian

Contoh analisa ekonomik ringkas bagi kajian ternakan ikan keli (Clarias gariepinus) dalam tangki yang diberi makanan 3 jenis makanan berbeza


MESIN MEMPROSES



6 PEMANTAUAN HARIAN
Pemantauan harian - Awal pagi
Kematian ikan-tengkorak
Mutu air (DO)
Tabiat ikan
Kerosakkan alat
Pencerobohan
Masa pemantauan
Pagi ) beri makan / pemantauan mutu air
Petang )


6.2 PEMANTAUAN - BULANAN
Persampelan
Bilangan ekor/ m2 (anggaran)
Kadar tumbesaran
Saiz < 100g – 2x sebulan
Saiz > 100g – 1x sebulan
Kesihatan ikan – sepanjang masa
Kematian – sepanjang masa
Kehadiran musuh
semasa persampelan
Pemerhatian sepanjang masa



7 PENGURUSAN KESIHATAN & MUSUH TERNAKAN
7.1 MUSUH TERNAKAN
Bakteria/kulat/virus
Parasit
Haiwan darat (memerang, biawak, ular)
Unggas (helang, gagak, burung hantu, raja udang, camar, bangau)
Manusia
PESAING

7.2 MUSUH DAN CARA ATASI
Burung
Perekat getah
Perangkap jaring
jaring atas kolam
Tembak
Haiwan darat
Pagar / dinding
Perangkap jaring
Tembak
Pagar elektrik
pengawal


MUSUH DAN CARA ATASI
Manusia
Pagar / dinding
Pengawal
Pagar elektrik
Pekerja tidak setia – buang
Hubungan baik dgn penduduk sekitar


MUSUH DAN CARA ATASI
Bakteria & Kulat
Biasa bukan penyebab utama penyakit
Biasa berpunca dari persekitan kolam yang kurang baik
Juga berpunca dari pengurusan kualiti air dan pengurusan ternakan yg kurang sempurna
Bakteria/ kulat penyebab penyakit telah sedia ada dalam persekitaran kolam



MUSUH & CARA ATASI
Parasit
Punca
Benih berpenyakit
Diaknos semua benih dibawa masuk
Hanya benih bebas penyakit – boleh masuk
Bawaan air
Sumber air dibasmi kuman
Lalui penapis
Bawaan perumah
Ikan liar
Burung > najis
Siput /dll


MUSUH & CARA ATASI
VIRUS
Terlalu kecil – sukar lihat
Ikan kurang dilaporkan
Sijil kesihatan dari negara pembekal (benih import)

8 PENGENDALIAN HASIL & PEMASARAN
Cara tangkap ikan
Teknik
- sauk - jumlah kecil
- keringkan tangki –jumlah besar
Jumlah permintaan
Kekerapan bekalan diperlukan


PENGENDALIAN HASIL & PEMASARAN

Permintaan dalam bentuk hidup

Rawatan dari stress untuk ikan baru ditangkap (kurangkan kematian)
tangki pengumpul(pemasaran)
Bekalan oksigen berterusan
Ikan dikumpulkan ,dipilih dan digred

Ikan hidup dihantar ke pasar dengan lori yang ada tangki, air bersih dan lengkap dgn alat pengudaraan.
Bagi mengurangkan aktiviti ikan tersebut, suhu air perlu diturunkan dengan menggunakan air batu.

PENGENDALIAN HASIL & PEMASARAN
Permintaan bentuk mati

Disiang-buang perut dan dipasarkan

Sejukbeku- pemerosesan

simpan ikan ke dalam bekas yg ada ais supaya ikan tersebut sentiasa segar sehingga dibeli oleh pengguna.



MENANGKAP IKAN GUNA KESAN OKSIGEN TERLARUT

Ikan terkumpul semasa kolam dikeringkan

8.1 RAWATAN BAU LUMPUR
Ikan kolam kekadang berbau lumpur

Ikan bau lumpur
kurang sambutan pengguna
Harga rendah

Kaedah rawatan berikut sedang dicuba:
Menggunakan rawatan bioteknologi
Guna probiotik dalam kolam ternakan

Kaedah rawatan tradisional

Rawat dalam tangki – air mengalir sentiasa

8.2 PEMASARAN
Pasaran
Tempatan : 90% (hidup, segar)
Eksport : 10% (hidup, segar, diproses)
Kaedah jualan
Borong
jual semua, serentak – hidup (peraih, kolam pancing)
jual semua, serentak – mati (segar)(pasar borong, pasaraya)

PEMASARAN
Runcit
Jual sedikit-sedikit – Hidup (restoran makanan ,kantin, hotel)
jual sedikit–sedikit – Mati (segar) (pasar basah, gerai, restoran, hotel)
Produk nilai tambah-harga lebih tinggi
keli salai RM15-30/kg,
keli pekasam RM 15-20/kg
Ikan pekasam
Ikan salai
Ikan kering

HARGA PASARAN DAN BORONG



8. PENGURUSAN REKOD
REKOD BENIH- kadar pelepasan,tarikh dilepaskan,dll
REKOD MAKANAN- rekod stok dan rekod pemberian makanan
REKOD JUALAN- Nama pemborong,tarikh ,harga, kuantiti,dll
REKOD PENGELUARAN-jumlah pengeluaran,tarikh
REKOD PENGURUSAN AIR- tarikh parameter diuji dsb
REKOD ASET- PAM AIR,KENDERAAN,STOR DLL
REKOD KOS- ELEKTRIK,MINYAK DLL
dll

DATA REKOD ADALAH PENTING UNTUK MEMBUAT PERBANDINGAN DENGAN PERANCANGAN
9. PENGURUSAN KEWANGAN
ANALISA EKONOMI IKAN KELI
PENYEDIAAN KERTAS KERJA
PENUTUP
TUJUAN
MEMBERI PENDEDAHAN KEPADA PESERTA TENTANG ASAS PERNIAGAAN DI BIDANG AKUKULTUTR

MEMBERI PENDEDAHAN KEPADA PESERTA TENTANG ASAS KEWANGAN DI BIDANG AKUKULTUR

MEMBERI PENDEDAHAN TENTANG ASAS PENILAIAN PROJEK AKUKULTUR







Analisis ekonomi 1 unit tangki – contoh 2006

TEMPOH PEMELIHARAAN –60-70 HARI (SETAHUN 3
PUSINGAN)
SAIZ BENIH - 3 INCI (RM 0.10)
MAKANAN DIPERLUKAN - FCR – 1.2 :1 (180KG)
SAIZ TANGKI - 6M X 1.2M (20’x4’)
HARGA CADANGAN - RM 4.00
JUMLAH STOK IKAN - 1000 EKOR
KADAR HIDUP - 90% (900EKOR)
SAIZ PASARAN - 6 EKOR/KG
KOS PENGELUARAN - RM 3.00
JENIS MAKANAN - PELLET(GROWER)
PENGELUARAN - 150 KG


Analisis ekonomi 1 unit tangki – 2008

TEMPOH PEMELIHARAAN –60-70 HARI (SETAHUN 3
PUSINGAN)
SAIZ BENIH - 3 INCI (RM 0.15)
KOS BENIH - 0.15 X 1000 =RM 150
MAKANAN DIPERLUKAN - FCR – 1.2 :1 (180KG)
KOS MAKANAN - 180 X RM 2.6 = RM468
SAIZ TANGKI - 6M X 1.2M (20’x4’)
HARGA CADANGAN - RM 6.00
JUMLAH STOK IKAN - 1000 EKOR
KADAR HIDUP - 90% (900EKOR)
SAIZ PASARAN - 6 EKOR/KG
KOS PENGELUARAN - RM 4.12-KB+KM/ P
JENIS MAKANAN - PELLET(GROWER)
PENGELUARAN - 150 KG




PERBANDINGAN ANALISIS TERNAKAN KELI DALAM TANGKI KANVES



ANDAIAN JUMLAH BENIH-10,000EKOR
KOS ASAS AKUKULTUR
KOS TETAP
KOS OPERASI
KOS PENGELUARAN
HASIL PENGELUARAN
UNTUNG/RUGI


KOS TETAP
PEMBINAAN KOLAM
BANGUNAN/STOR
PAM AIR
GENARATOR
PAGAR
KENDERAAN dsbnya

KOS OPERASI
KOS BENIH - 8-10%
KOS MAKANAN - 60%
GAJI PEKERJA - 20-30%
MINYAK DIESEL
ELEKTRIK
PENYELENGARAN
KAPUR
BAJA
PELBAGAI dsbnya



KOS BENIH CONTOH PENGIRAAN
KADAR PELEPASAN BENIH DARAP KELUASAN KOLAM
- CONTOH IKAN TILAPIA 5 EKOR/M²
- KELUASAN : 0.1HA = 1000M²( 50m x20m)
1000 x 5 =5000 EKOR
- KOS BENIH - 5000 X 0.10 = RM 5000
# 1 HA = 2.5 EKAR
1 HA = 10,00M²
1M = 3.28 KAKI
KOS MAKANAN
FAKTA PENTING:
FCR
KADAR HIDUP
HARGA MAKANAN
MAKANAN DIPERLUKAN
KOS MAKANAN


Suatu persoalan

Berapakah kos makanan untuk mengeluarkan I kg ikan keli

Secara am, harga 1 kg makanan rumusan (pelet) grower = RM 2.60
Nilai FCR secara purata = 1.3 : 1

Maka, kos makanan yang digunakan untuk satu kitar ternakan adalah;
Makanan rumusan = RM 2.60 x 1.3 = RM 3.38



KOS MAKANAN
CONTOH
PELEPASAN BENIH- 5,000 EKOR
KADAR HIDUP 80%- 5,000 X 80%=4000 EKOR
BERAT SAIZ PASARAN 600GM – 4000X0.6 =2400KG
BERAT IKAN= 2400KG
FCR 1:1.8
MAKANAN DIPERLUKAN – 2400X1.8 = 4320KG
KOS MAKANAN 1KG PELET RM 2.00= 4320 X2.00=RM8640
# HARGA DINDING - STARTER 32% - RM42 CP RM 38 CAGILL RM 45
(20kg) - GROWER 25% - RM39 28%-30% RM 35 RM 41
- FINISHER 18%- RM 35 23%-26% RM 32 RM 38
KOS OPERASI
KOS OPERASI = KOS MAKAN + KOS BENIH
=RM 8640 + RM 500
= RM 9140
### andaian hanya melibatkan kos makan dan benih
perlu ditambah dengan kos operasi yg lain cth
buruh, minyak dll


HASIL PENGELUARAN
PERATUS KADAR HIDUP X BERAT IKAN SEEKOR(SAIZ PASARAN)
- 4000 EKOR x 600GM = 2400KG
HASIL PENGELUARAN (DLM RM) - RM 2400 X RM5.00
=RM12,000
SASARAN TERCAPAI ATAU TIDAK

OLEH ITU PERLU BINA 10 KOLAM(0.1HA)
PENGELUARAN 24 TAN
HARGA RM 5.00( 24,000X5=120,000)
KEPERLUAN BENIH 50,000 EKOR- 50,000X0.1=RM5000
MAKANAN DIPERLUKAN 4320KG –KOS 43200X2.00=86400
KAWAL KOS OPERASI (RM 91400)
MAKA UNTUNG RM 28600
ANGGARAN KASAR PENDAPATAN SEBULAN 28600/5
= RM 5720

Kenapa tidak tercapai

Bagaimana untuk mengatasi ??

1 comment:

  1. bagaimana kita nak menganggarkan peratus hidup dan mati ternakan dalam kolam. ada contoh pengiraan tak?

    ReplyDelete