PASARAN IKAN KELI ??? (siri 1)Suatu ketika dahulu ketika Jabatan Perikanan memperkenalkan ikan jelawat,ramai penternak memelihara ikan tersebut. Akibatnya terlampau tinggi penawaran maka harganya jatuh menjunam sehingga sukar untuk dipasarkan akibat lambakan pasaran. Senario ini berlaku dalam situasi yang sama ketika ikan Bawal Merah diperkenalkan, harganya daripada RM20/kg menurun begitu teruk sekali sehingga RN 2.00.
Kenapa senario ini berlaku sedangkan Statistik Jabatan Perikanan, negara kita memerlukan 600,000 tan metriks setahun daripada industri akuakultur pada 2010 tercapai ke???

Pada pengamatan sifu sikap orang kita yang suka mengikut....Bila keli tangki kanves diperkenalkan,ramai yang menceburi industri ini terutama orang melayu. Baguslah orang melayu sudah bangun dan bersedia menjadi usahawan. Malangnya sejak akhir-akhir ini, ramai yang gulung tikar segelintir daripada mereka terpaksa menanggung hutang...kesian

Persoalan yang timbul, di mana peranan Jabatan Perikanan. Ketika sektor swasta rancak membangunkan skim sosial. Analisa Sifu pihak swasta memanupulasikan aspek teknikal dan kewangan yang menjanjikan keuntungan. Penipuan yang dilakukan tiada tindakan daripada Jabatan Perikanan. Mana kuasa Jabatan Perikanan????

Pada pendapat sifu ternakan ikan keli tangki kanvas tidak ekonomik jika dibandingkan dengan kolam tanah. Keluasan 1000m2 kolam tanah dengan kos pembinaan RM 5000 kita dapat hasilkan ikan keli sebanyak 15 tan sedangkan tangki kanves dengan nilai RM 5000 kita boleh dapat 5(20'x8') tangki yang dapat menghasilkan 1 tan. Jika dibandingkan pengeluaranya 15 kali ganda.

Kenapa orang melayu ramai yang terlibat dengan ternakan keli tangki kanves. Di anatara sebabnya ialah:-
1) Orang melayu ramai yang tidak mempunyai tanah
2) Kelemahan pasaran. Pihak swasta menjanjikan pasaran
3) Mudah ditipu tidak merujuk kepada Jabatan Perikanan

Persoalan yang timbul bagaimana keli kanves hendak bersaing dengan kolam tanah yang ramai diusahakan oleh orang cina.????
ternakan kolam tanah menggunakan perut ayam tentulah kosnya lebih murah. Manakala keli tangki kanves menggunakan pellet yang kosnya tinggi. Tahukah anda kos pengeluaran ikan keli tangki kanves yang menggunakan pellet mencecah RM 3.50-4.00/kg sedangkan keli kolam tanah RM1.50-RM 2.00/kg. Sudah tentu ikan keli kanves tidak boleh bersaing dengan keli kolam. Harga pasaran sukar untuk dibezakan antara ikan keli kolam tanah dengan tangki kanvas.(kecuali dah dipotong) Harga pasaran sekitar RM5-6/KG manakala harga borong keli kanves sekitar RM3-3.5/kg keli kolam RM2.50-300/kg. Banyaknya pemborong untung. Siapa yang rugi????? tentulah penternak. oleh itu penternak terutama penternak kecil perlu menjual terus kepada pembeli

Sudah tentulah ikan keli kanves jika dijual borong iaitu RM 3.50/kg tidak mengutungkan kecuali dijual secara runcit dengan harga RM5-6/kg.

Comments

 1. tiada kenyataan y keluarkan oleh mana2 pihak y menyatakan ikan keli y diberikan makn perut ayam (Bangkai) adalah diragui untuk dimakn oleh kita org islam. bagi yang membuat ternakan ikan yang halal dengn mmebri pallet kpda ternakan akan mengalami persaingan yang amat dasyat..

  ReplyDelete
 2. Penternak keli kanvas mesti berusaha kurangkan kos makanan.

  Saya cadangkan agar mereka buat sendiri makanan yg bermutu yg kos nya jauh lebih rendah dari pelet di pasaran tapi mutunya lebih baik dari pelet

  Sebelum ternak keli atau lain2 ikan atau ungas pelajari lah budicara bsf.

  ReplyDelete
 3. Saya ada stok ikan keli di area Port Dickson. Makanan 100% pallet
  Sila hubungi 018-6447758

  ReplyDelete
 4. Sy ada story ikan keli di nemenin kota tinggi johor makanan 100% pallet berminat boleh hubungi kami 0177827402 azmi

  ReplyDelete
 5. Sy ada stok ikan keli di kg temenin kota tinggi johor makanan 100%pallet berminat boleh hubungi kami0177827402 azmi

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengurusan kolam ternakan

PEMBIAKAN IKAN TILAPIA MERAH

ANALIASA EKONOMI TERNAKAN IKAN AIR TAWAR DALAM KOLAM