lobster air tawar atau dikenali sebagai redclaw



















Analisa kewangan Ternakan Redclaw( Cherax quadricarinatus)


Anggaran keluasan : 0.1ha (1000m2)

Tempoh pemeliharaan : 4 hingga 6 bulan

Berat : 60gm-100gm

Saiz pasaran : 18 ekor/kg @ 60gm

Harga pasaran : RM 18.00

Harga benih : 0.10sen

Harga makanan : Starter : RM 70/25kg @ Rm 2.80/kg
Grower: RM 65/25kg @ Rm 2.60
( Diimport drp Indonesia)

FCR : 2:1

Kadar hidup : 60 – 80%

Kadar pelepasan : Intensif 7 hingga 8 ekor/m2 (pengudaraan)
Semi intensif 5- 6/m2 (running Water)
Ekstensif 3 -4 ekor/m2 (stagnant water)

Saiz benih : 2 inci

Sifat pemakanan : omnivorous

Tingkahlaku : Social

Saiz mak : 400-600gm

Kedalaman air : 1-2meter

Ph : 7-8.5

Suhu : 27’C-30’C

DO : > 4ppm


1) KOS OPERASI

i) kos benih

Kadar pelepasan benih : 5ekor/m2
Jumlah benih : 1000x 5 = 5,000
Harga benih : 5000 x 0.1= RM 500


ii) Kos makanan

FCR : 2:1
Kadar hidup 80% : 4000ekor @ berat 222kg
Harga makanan : Grower 2.60/kg
Makanan diperlukan : 222x2= 444kg
Kos makanan : 444kg x 2.60 = RM 1154

3) Kos operasi = Kos benih + kos makanan
= RM 500+ 1154
= RM 1654

4) Hasil
Kadar hidup : 80% @ 4000 ekor
Berat kg : 4000/18 = 222kg
Harga : RM 18
Hasil : 222kg x RM18= RM 3996

5) keuntungan kasar : Hasil – kos operasi
= RM 3996 – RM 1654
= RM 2342

Setiap 0.1ha keuntungan kasar RM 2342@ sebulan RM585

Kos pengeluaran setiap kg = RM 5.30 # hanya kos benih dan makanan sahaja.

Comments

  1. kiraan dan harga jual di atas sangat tidak tepat dan jauh dari harga pasaran. Tolong jangan rosakkan biz orang kalau tak tahu.

    ReplyDelete
  2. sekilo rm 18 biar betoi... rm 60- rm 80 sekilko tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  3. Salam & Sejahtera

    Kepada yg berminat untuk menceburi bidang ternak Lobster Air Tawar di sekitar Malaysia, sila layari Http://lobstermalaysia.blogspot.com

    Penternakan
    Pembenihan
    Pemasaran
    Jualan induk
    Induk import
    Pertanyaan

    Terdapat beberapa tawaran induk import yang sedang diusahakan.

    Selamat datang ke blog kami. Terima kasih


    Bro. azizie
    azizie.hamzah[@]gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  4. rm 18 harga borong.....kalau tak percaya boleh order

    ReplyDelete
  5. lobster air tawar matang, saiz 3in-4in utk dijadikan induk harg rm25 per/ekor.berminat hubungi 0177497853.tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  6. bole dpt no phone x ikankluang

    ReplyDelete
  7. saye berminat utk mencuburi bidang ini
    bole mintak tolong x sesiape tolong ajarkan saye
    kalau bole nk no phone
    terima kaseh sangat2

    ReplyDelete
  8. MANE2 PENTERNAK YANG BOLEH BG HARGA MURAH,LETAK LA NO HP,KLU CKP JE SUH ORDER TP XDE NO HP..TU BKN BISNESSMAN..JUST PENYIBUKMAN JE

    ReplyDelete
  9. PARA2 PENTERNAK@USAHAWAN LOBSTER DI JOHOR,SILA BG CONTACT NO UTK DIHUBUNGI DGN KADAR SEGERA.

    ReplyDelete
  10. WAN 012-6858391\+6584095041
    PARA2 PENTERNAK@USAHAWAN LOBSTER DI JOHOR,SILA BG CONTACT NO UTK DIHUBUNGI DGN KADAR SEGERA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  11. aku suka tangkap je udang nie..nak ternak x suka..x pandai..asyik mati jer..hahaha..sape2 tau lokasi udang nie di sekitar kl,gombak,selangor..aku nk p memburu udang nie..hehehe..syiokk oo makan dgn meggie kari..hehehehe

    ReplyDelete
  12. MAKLUMAT DIATAS TERNYATA TIDAK TEPAT DAN TIDAK BERTANGGONG JAWAB. MAEDEC ADA MENGANJURKAN KURSUS INI DAN FAKTOR2 MENGENAI LOBSTER AIR TAWAR INI DARI PEMBERI KURSUS, ADALAH BETUL DAN TERKINI. SILA BERHATI2 APABILA MEMBUAT KENYATAAN

    ReplyDelete
  13. apa yg ikankluang nyatakan adalah 100% tepat kerana krn dya orang pertama membawa masuk cherax ini ke malaysia lebih 10thun lalu dan dya juga satu2nya pengusaha yg mempunyai permit sah utk membawa masuk spesis cherax ini ke malaysia tapi kalau ada sesiapa yg betol2 boleh marketkan dgn harga RM60.00-RM80.00 kol saya pun boleh sbb saya protege ikankluang, tq 012-7675318 zul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  14. BIZ ternakan udang kara air tawar.layari http://redclawlobster.blogspot.com utk info lanjut tk

    ReplyDelete
  15. 2 pun nak gaduh..cm budak2..saye yg budak pn segan baca..ish3

    ReplyDelete
  16. Sifu, saya nk beli 1000 benih lobster (RM100).
    Tlg emailkan details pd fndcreations@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum tuan,

    Mohon emailkan saya cara untuk berurusan kerana saya berminat untuk membeli 1000> anak benih lobster.

    Mohon tuan emaail ke alkazinbrothers@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum tuan,
    mohon emailkan sebutharga bagi induk dan benih LAT kerana saya berminat untuk membeli induk dan anak benih LAT

    mohon tuan emailkan ke hasrulzamri@yahoo.com atau sms 0174263600.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  19. adakah blog ini masih aktif?
    kerana saya amat berminat dalam mengusahakan udang karang ini.

    jadi mohon tuan untuk emelkan harga induk dan benih yang bolih saya dapati dari tuan

    sue88zahir@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  20. Udang besar kat Giant n Tesco dah nak RM15 skilo, udang galah pun dah RM50 sekilo. Siapa jual LAT 18 skilo memang kelakar.

    ReplyDelete
  21. Biar Betul , Nanti aku order kuantiti besar ko tak boleh supply pulak . Blog ko murah sangat , Aku takut berurusan dengan ko nanti payment masuk barang tak sampai-sampai. Jangan Marah

    ReplyDelete
  22. maaf blog ni hanya menyampaikan maklumat......yidak membuat perniagaan

    ReplyDelete
  23. Artikel menarik dari TheSUN:
    http://www.thesundaily.my/news/1126777

    ReplyDelete
  24. Biar btol sekilo rm18?udang putih pn rm35 skilo

    ReplyDelete
  25. Sila layari webportal malaysia. Ada ruangan penternakan dan komen tentang Udnag Kara. Harga anggaran untuk saiz 4 in ialah rm60/kg.

    Namun saya lebih suka berurusan harga ikut per/ekor.

    Saya juga sediakan pakej infra lengkap (tanki fiber/akuarium) dna induk dari saiz 3-5in. ismailbudaya87@gmail.com (019-6555075)

    ReplyDelete
  26. As'salammualaikum. Says berminat
    Boleh emailkan detail PD days trmasuk no tel
    Hazim.jj@gmail.com

    ReplyDelete
  27. As'salammualaikum. Says berminat
    Boleh emailkan detail PD days trmasuk no tel
    Hazim.jj@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Macam akar tongkat ali la. 1 kg RM 1000. Baru betul. Ada ke akar tongkat ali 1 kg RM 10. Dia orang ingat senang ke nak cabut tongkat ali. Kesian orang asli. Mentang-mentang duduk pelusuk. Tengok la hutan pun nak tergadai dah. Bisneslah dengan kesedaran dan apresiasi. Selamatkan hutan malaysia. Maaf tuan tanah, lari topik.

    ReplyDelete
  29. saya berminat untuk set up bisnes ni area selangor. sila email sy di ringo_ice@yahoo.com utk quotation anda. Wassup atau call 0126760569

    ReplyDelete
  30. as salam,

    sy berminat utk menternak LAT di selangor. buat masa ini sy ada 8 kolam fibre bulat berdiameter 10". bagaimana utk convert kolam tersebut (sblm ni bela puyu dan haruan) utk kesesuaian membela LAT secara komersil. sy juga perlukan benih dan panduan.

    sila emel kpd> royrahman at live dot com

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  31. Aslm... saya berminat untuk membeli benih atau induk lobster .. tolong whatapp, sms kpd sy harganya 0103204590.. zam ... t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  32. Askom..saya berminat untuk membeli benih lobster dalam 100ekor/pelet..nk test bela..klau ada yg bminat jual..wsap..harga..0125291197

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjual LOBSTER AIR TAWAR (Crayfish) "READY STOCK"
      10-15/15-20/20-25/25-30 E/kg. Bisa sistim kontrak mingguan.
      Silahkan hubungi :
      EXPORTIR Anto JBL
      (Jaya Bahtera Lestari)
      Jakarta - Indonesia
      +6282310582889

      Delete
  33. Wslm.. 01114994001 jika ada yg berminat utk membeli induk saiz 4,5inci boleh hubungi sy.. rm80 perkg minimum 10kg.. udang sihat dan original air tawar dari kolam

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum...sya berminat utk menternak LAT dan sya perlukan bimbingan dri pihak tuan/puan.Sila email andyzainiar@gmail.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengurusan kolam ternakan

PEMBIAKAN IKAN TILAPIA MERAH

ANALIASA EKONOMI TERNAKAN IKAN AIR TAWAR DALAM KOLAM