ATACARA PENGENDALIAN PIAWAI TERNAKAN IKAN KELI -STANDARD OPERATING PROCEDURE - SOP)

TATACARA PENGENDALIAN PIAWAI TERNAKAN IKAN KELI
(STANDARD OPERATING PROCEDURE - SOP)



SAIZ KOLAM 20’ x 8’ – 14.4m2
KEPADATAN 130/m2
SPESIS IKAN Ikan Keli
SIFAT Omnivor
JUMLAH BENIH 2000 ekor
KADAR HIDUP 90% - 1800 ekor
FCR 1.2 : 1 (pellet) + makanan tambahan
JUMLAH MAKANAN 360kg (18 beg)
HARGA MAKANAN RM 2.50/kg (RM 50/beg) = RM 900
TEMPOH PEMELIHARAAN 2 Bulan
SAIZ PASARAN 150 – 160 gm
HARGA PASARAN RM 5.00
HARGA BENIH / SAIZ BENIH RM 0.12/3 in
KOS BENIH RM 240
KOS PENGELUARAN
(KOS BENIH DAN MAKANAN) RM 240 + RM 900 = RM 1140
KOS PENGELUARAN (kg) RM 3.80/kg
PENGELUARAN 300 kg
NILAI PENGELUARAN RM 1500
KEUNTUNGAN SATU PUSINGAN RM 360
PENGELUARAN SETAHUN 3@4 pusingan




STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP)
TERNAKAN KELI TANGKI KANVAS

TEMPOH PERKARA/AKTIVITI TINDAKAN / KAEDAH STANDARD / INDIKATOR

Minggu Penyediaan tangki : Perlu pastikan paras air tersebut tembus cahaya 1 kaki
1 1) Tangki yang baru perllu dibersih untuk mempercepatkan air menjadi hijau :
dr bahan kimia. 1) tambah 2 litter EM Standard kualiti air :
2) Masukan air ke dalam tangki 2) tambah 1 kaki air dengan air hijau dan 1 kaki dengan ph 6.5 - 8.5
sedalam 2 kaki. (paras maksimum) air hijau. Do >3ppm
3) Simpan air selama 1 minggu suhu 28 - 32'C
4) Biarkan air kehijauan (cerah)
5)pastikan tangki tidak bocor

Minggu Penyedian benih :
2 1) Pemeriksaan benih ikan keli Pastikan benih ikan tersebut : Standard benih berkualiti :
*sihat dan berkualiti 1. Aktif
*kira jumlah bilangan benih ikan 2. Saiz sama
*periksa dan pastikan benih tersebut betul-betul benih 3. Tidak Cacat
ikan keli 4. Tidak mengasingkan diri

2) Pelepasan benih 1) Apungkan beg plastik yang mengandungi benih ikan Standard pelepasan benih :
keli ke dalam air (tangki) selama 15 minit. (waktu yg sesuai benih dilepaskan
*pastikan benih tersebut dibiarkan selama 15 minit iaitu pagi dan petang) - pastikan
ketika itu cuaca dalam keadaan
2) Selepas itu, buka beg plastik tersebut dan masukkan redup, tidak panas.
benih ikan ke dalam tangki secara perlahan-lahan.
*biarkan ikan tersebut keluar dengan sendiri




STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP)
TERNAKAN KELI TANGKI KANVAS

TEMPOH PERKARA/AKTIVITI TINDAKAN / KAEDAH STANDARD / INDIKATOR

3) Sekiranya mendapati ikan sudah tidak mahu makan,
anda perlu mengambil segera tindakan berikut :
i - Segera tukar air
*buang air lama tetapi anda perlu tinggalkan 1/4 air lama
tersebut (kira-kira 1 kaki) daripada jumlah air. Standard Mutu Air :
*kemudian, anda perlu tambah air baru sehingga paras 1) Air kehijauan
2 kaki. 2) Tidak Berbuih
(tukar air 70%) 3) Ikan tidak timbul waktu pagi
ii - Hentikan pemberian makanan atau malam
4) Ikan aktif (bergerak-gerak)
iii - Tingkatkan tahap pengudaraan 5) Ikan berselera untuk makan

Pemeriksaan harian Pastikan selalu memeriksa mutu air bagi memelihara
kualiti dan tahap kesihatan ikan tersebut.

1x sebulan Penggredan ikan setelah mencapai 20 hari ternakan, ikan perlu saiz pasaran
diasingkan mengikut saiz. 6-8 ekor/kg
keringkan air 70% dan asingkan ikan gunakan sauk jaring
halus atau alat penggred yang direka khas.
Pindahkan ikan ke dalam setiap tangki yang
mempunyai saiz yang sama.
setelah 40 hari ternakan ikan akan digred sekali lagi.
sehigga mencapai tempoh ternakan 60 hari ikan akan
digred untuk dipasarkan. Ikan yang telah mencapai
saiz pasaran boleh dijual. Manakala yang belum
mencapai saz pasaran perlu diternak hingga mencapai
saiz pasaran.








STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP)
TERNAKAN KELI TANGKI KANVAS


TEMPOH PERKARA/AKTIVITI TINDAKAN / KAEDAH STANDARD / INDIKATOR

2 bulan Penuaian Hasil - sebelum ikan dituai perlu hentikan pemberian makanan Standard Kualiti Ikan :
kemudian Hasil ternakan ikan keli boleh selama 24-48 jam 1) Pemintaan dalam bentuk hidup
dijual i-Tidak mengalami kecacatan
Bagi permintaan hasil ternakan ikan keli yang sedikit : *badan ikan luka atau cedera
*Ikan keli yang mencapai saiz 6 - 7 ekor/kg boleh disauk ii-Saiz yang sama dan digred
untuk dijual iii-Ikan dalam keadaan segar

Bagi permintaan hasil ternakan ikan keli yang banyak : 2) Pemintaan dalam bentuk mati
*Tangki tersebut perlu dikeringkan bagi memudahkan i-disiang iakn tersebut iaitu buang
ikan tersebut disauk. isi perut ikan
ii-disejukbeku
iii-simpan ikan tersebut ke dalam
Pusat Tangki Pengumpulan atau pemasaran ais
*bekalan oksigen berterusan
*ikan dikumpulkan dan digred
*air running water

1-2 hari Penyedian tangki selepasa tuai 1) selepas kutipan hasil dinding dan dasar perlu
dibersihkan untuk membuang lumut,najis dan sisa
makanan.
2) tangki dicuci dengan larutan garam 10gn/litter dan
jemur selama 2-3 jam utk membunuh parasit dan agen
penyakit. Kemudian bilas dgn air bersih dan keringkan.


STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP)
PEMBERIAN MAKANAN DAN PENGURUSAN HARIAN
IKAN KELI 2,000 EKOR KELUASAN 14.4M2
BULAN PERTAMA - menggunakan pellet starter 32% (keli king)
HARI PERKARA/ BERAT KADAR KADAR PEMBAHAGIAN MAKANAN STANDARD/ TINDAKAN/
AKTIVITI IKAN(GM) SEBENAR (kg) W1 / W2 / W3 / W4 / INDIKATOR KAEDAH
1 BM/PM 10 0.5 120g 120g 120g 140g (20KG)5%BB
2 BM/PM (3 inci) 0.6 150g 150g 150g 150g BERI MAKAN
3 BM/PM 0.8 200g 200g 200g 200g SEHINGGA IKAN SEKIRANYA IKAN TIDAK
4 BM/PM 1 250g 250g 250g 250g TIDAK MAHU MAKAN BERSELERA UNTUK MAKAN
5 BM/PM 1 250g 250g 250g 250g DAN PASTIKAN PELLET SILA PERIKSA MUTU AIR.
6 BM/PM 1.5 350g 350g 400g 400g HABIS DLM TEMPOH SEKIRANYA KUALITI AIR
7 BM/PM/AMA 1.5 350g 350g 400g 400g 20 MINIT UNTUK MEROSOT, SEGERA
8 BM/PM 2 500g 500g 500g 500g MENJAGA KUALITI AIR DITUKAR.
9 BM/PM 2 500g 500g 500g 500g AIR.
10 BM/PM 2.5 600g 600g 650g 650g
11 BM/PM 2.5 600g 600g 650g 650g
12 BM/PM 3 750g 750g 750g 750g
13 BM/PM 3 750g 750g 750g 750g MASA BERI MAKAN
14 BM/PM 3.5 800 800 950 950 PAGI - 8 - 10
15 BM/PM 30-40 3.5 800 800 950 950 PETANG - 4 - 6 Timbang ikan
16 BM/PM 4 1kg 1kg 1kg 1kg MALAM - 8-10
17 BM/PM 4 1kg 1kg 1kg 1kg 4X SEHARI
18 BM/PM 4.5 1.1kg 1.1kg 1.1kg 1.2kg DLM TEMPOH
19 BM/PM 4.5 1.1kg 1.1kg 1.1kg 1.2kg 4 JAM SEKALI
20 BM/PM 5 1.2kg 1.2kg 1.2kg 1.4kg DAN TEMPAT
21 BM/PM 5 1.2kg 1.2kg 1.2kg 1.4kg BERI MAKAN
22 BM/PM 5.5 1.3kg 1.3kg 1.4kg 1.5kg PADA MASA
23 BM/PM 5.5 1.3kg 1.3kg 1.4kg 1.5kg DAN TEMPAT
24 BM/PM 6 1.5kg 1.5kg 1.5kg 1.5kg YANG SAMA
25 BM/PM 6 1.5kg 1.5kg 1.5kg 1.5kg
26 BM/PM 6.5 1.5kg 1.5kg 1.5kg 2kg
27 BM/PM 6.5 1.5kg 1.5kg 1.5kg 2kg
28 BM/PM 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
29 BM/PM 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
30 BM/PM 70-80 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg Timbang ikan
JUMLAH 112.9

TR- TABUR RATA PR-POTONG RUMPUT HARI KE-3 BARU BAGI IKAN MAKAN
BD-BERDIKIT-DIKIT AS-AMBIL SAMPEL (UKURAN BERAT)
BB-BERAT BADAN TK -TABUR KAPUR
PM-PEMERHATIAN BO-BAJA ORGANIK
AMA-ANALISA MUTU AIR W-WAKTU
BM-BERI MAKAN


BULAN KEDUA - menggunakan pellet grower 25%
HARI PERKARA/ BERAT KADAR KADAR PEMBAHAGIAN MAKANAN STANDARD/ TINDAKAN/
AKTIVITI IKAN(GM) SEBENAR (kg) W1 / W2 / W3 / W4 / INDIKATOR KAEDAH
31 70-80 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg (150KG)4% BB
32 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
33 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
34 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
35 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
36 7 1.5kg 1.5kg 2kg 2kg
37 8 2kg 2kg 2kg 2kg
38 8 2kg 2kg 2kg 2kg
39 8 2kg 2kg 2kg 2kg
40 8 2kg 2kg 2kg 2kg
41 8 2kg 2kg 2kg 2kg
42 8 2kg 2kg 2kg 2kg
43 8 2kg 2kg 2kg 2kg
44 8 2kg 2kg 2kg 2kg
45 100-130 9 2kg 2kg 2kg 3kg Timbang ikan
46 9 2kg 2kg 2kg 3kg
47 9 2kg 2kg 2kg 3kg
48 9 2kg 2kg 2kg 3kg
49 9 2kg 2kg 2kg 3kg
50 9 2kg 2kg 2kg 3kg
51 9 2kg 2kg 2kg 3kg
52 9 2kg 2kg 2kg 3kg
53 9 2kg 2kg 2kg 3kg
54 9 2kg 2kg 2kg 3kg
55 9 2kg 2kg 2kg 3kg
56 9 2kg 2kg 2kg 3kg
57 9 2kg 2kg 2kg 3kg
58 9 2kg 2kg 2kg 3kg
59 9 2kg 2kg 2kg 3kg
60 160 9 2kg 2kg 2kg 3kg (320KG)3% BB
250
300 362.9

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengurusan kolam ternakan

DEFINISI KEPIMPINAN

PEMBIAKAN IKAN TILAPIA MERAH