Ternakan Ikan keli Dalam Tangki
Ternakan ikan air tawar dalam tangki
KANVES
DIFINISI PENGURUSAN TANGKI
n Aktiviti pengawalan persekitaran tangki ternakan dan pengurusan ternakan untuk penghasilan ikan terbanyak, berkualiti seterusnya memperoleh pendapatan tertinggi dari usaha yang dijalankan
PENYEDIAAN TANGKI KANVES
• Cari tapak sesuai
n Beli, Sewa, Tol, Pajak,
n Kawasan berhampiran dengan rumah
• Bersihkan tapak
• Jenis-jenis tangki
i) simen/konkrit
ii) fibreglass
iii) kanves
iv) PE –tangki plastik
• Semakin besar tangki lebih baik
-kadar pelepasan tinggi
-kemerosotan mutu air
TANGKI KANVES
KOMPONEN TANGKI KANVES
n KANVES- 280
n FRAME BESI(KERANGKA BESI)
n PAM AIR/BLOWER-300-1000
n TANGKI SIMPAN AIR
n SISTEM PAIPING(PAIP PVC)
n SISTEM AIR MASUK/KELUAR(PAIP PVC)
n SISTEM PENAPIS AIR
n JARING PENUTUP
n JARING PELINDUNG CAHAYA
n ELEKTRIK – PENDAWAIAN
n EM
TANGKI FIBREGLASS/PE
n SAIZ – 3M X 1.2M X 1 M
n (10 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1000
n (12 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1200
n DISYORKAN TANGKI BERWARNA BIRU
n MUDAH MELIHAT IKAN
n MUDAH LIHAT KEKOTORAN DAN LUMUT
SISTEM TERNAKAN
– berdasar penggunaan air
1 Sistem terbuka
2 Sistem tertutup
3 Sistem kitar semula
1 Sistem terbuka
• Penukaran air baru (kerap) ≤ 30%/hari
• Perlu sumber bekalan air baru berkualiti sepanjang masa
• Mudah terima perebakan penyakit
• Kos tinggi
n Minyak / elektrik (pam air)
n penyelenggaraan
2 Sistem tertutup
• Tidak tukar air sepanjang masa ternakan – hanya ganti air hilang (resapan, pelwapan)
• Dilakukan apabila
n Kaedah akuakultur tradisional
n Sumber air luar tidak sesuai (berpenyakit, kualiti rendah)
n Guna bahan probiotik utk rawat kolam
1 Fahami jenis / kaedah guna
2 Keberkesanan ?
3 Kos (mahal)
CONTOH - EM
3 Sistem kitar semua
• Air ternakan diguna semula
• Bila kaedah ini diguna
n Pencemaran sumber air persekitaran
n Teknologi moden
• Teknologi penapisan berkesan diperolehi
• Sistem pam air yang berkesan
• Kos pengeluaran hasil masih tinggi lagi sekarang
PENGURUSAN BENIH IKAN
n Benih untuk ternakan sepatutnya berkualiti
n Kualiti boleh dibahagikan kepada 3 tahap
• Tahap morforlogi fizikal / yang kelihatan
• Tahap baka
• Tahap analisis makmal
n Kualiti tahap fizikal boleh dilihat, kecacatan dapat disedari dengan awal melalui pemerhatian yang teliti dan pengambilan sampel
• Badan bengkok, bentuk luar biasa, warna lain, mengasingkan diri, dll
BENIH - KRITERIA BENIH
BERKUALITI
n Saiz sama
n Aktif
n Tiada kecacatan rupa bentuk
n Tidak mengasingkan diri
n Warna biasa
SEMASA PELEPASAN BENIH
n Benih sihat
n Pengendalian benih – cermat
n Apungkan beg benih atas kolam 15 min
- sehingga suhu air dalam beg plastik sama
dengan suhu air tangki
n Masukkan air kolam ke dalam beg secara berdikit
n Biarkan benih ikan keluar sendiri
n Waktu pelepasan – suhu rendah (pagi , lewat petang, malam)
n Sampling kepadatan : 3 beg
n Anggar bilangan/kepadatan setiap kolam
n Saiz benih : 5.0-10.0 cm (2-4”)
HARGA BENIH
JENIS IKAN | HARGA 1 IN | BENIH 2 IN | 3 IN |
TILAPIA MERAH | 0.10 | 0.15-0.18 | 0.25-0.30 |
KELI | 0.5 | 0.10-0.12 | 0.15-0-18 |
PUYU | - | 0.20 | - |
SEPAT | - | 0.30 | 0.50 |
| | | |
| | | |
SPESIS YANG SESUAI
DITERNAK
• Mudah mendapat bekalan benih.
• Baka yang cepat membesar
• Ikan yang mendapat permintaan di
pasaran.
Ternakan dalam tangki yang popular:
n Keli
n Tilapia
n Puyu
n Sepat siam
KADAR PELEPASAN BENIH
SETIAP 1M² SISTEM TANGKI
JENIS IKAN | STAGNANT WATER | RUNNING WATER | AERATER |
TILAPIA MERAH | < 3 | <50 | >50(100) |
KELI | (130) | <150 | >150 |
SEPAT | <3 | <50 | >50 |
PUYU | <3 | <50 | >50 |
| | | |
TEMPOH TERNAKAN
JENIS IKAN | TEMPOH PEMELIHARAAN |
TILAPIA MERAH (2 musim) | 4-6 BULAN (500-600gm) |
KELI ( 3 musim) | 2-3 BULAN(5-7 ekor/kg) |
SEPAT(2 musim) | 4-6 BULAN |
PUYU(2 musim) | 4-6 BULAN |
PENGASINGAN IKAN KELI
n SETELAH BENIH DI MASUKAN SELEPAS 10 HINGGA 20 HARI IKAN PERLU DIASINGKAN MENGIKUT SAIZ.
n SETIAP SAIZ HENDAKLAH DIMASUKKAN KE DALAM KOLAM YANG SAMA MENGIKUT KADAR PELEPASAN UNTUK TERNAKKAN.CTHNYA TANGKI BERSAIZ 4.5M X 1.2M -700 EKOR IKAN BERSAIZ 6 INCI.
n PENGASINGAN IKAN AKAN DITERUSKAN KETIKA HARI KE :
40,60.
n SEKIRANYA TIDAK BANYAK PERBEZAAN SAIZ IKAN TIDAK PERLU DIASINGKAN.
n BIASANYA IKAN BERSAIZ 3 INCI KE ATAS PERBEZAAN SAIZ TIDAK BEGITU KETARA. IKAN AKAN DIASINGKAN SEKALI SAHAJA SETELAH IKAN MENCAPAI TEMPOH TERNAKAN SEBULAN.
n PENGASINGAN IKAN YANG YANG TERLALU KERAP TIDAK SESUAI KERANA AKAN MENGANGGU TUMBESARAN- STREES
PENGURUSAN AIR
Penyedian air untuk tangki kanves
n Paras air (ketinggian) 2-2 ½ kaki .-benih 3 in
n Bergantung pada saiz benih
n Di simpan dalam tangki selama sekurang-
kurangnya 1 minggu.
n Air hijau cerah(MASUKAN AIR HIJAU 1 KAKI)
n Menilai mutu air secara fizikal dan kimia
Kriteria Air berkualiti- kimia
n DO : > 4.0 mg/l ( > 5.0 mg/l)
n pH : 6.5 – 8.5
n SUHU: 25 – 31º C
Kriteria air berkualiti – fizikal
n Air kehijauan – tembus cahaya 1 kaki
n Tidak berbuih
n Ikan tidak timbul waktu pagi/malam
n Ikan aktif
n Selera makan
MUTU AIR RENDAH – TUKAR AIR
Pemantauan kualiti air
n Analisis mutu air hendaklah dibuat dengan kerap (2x sehari, jam 6-7am & 4-5pm)
n Parameter perlu kajian
• DO > pH > NH3 >dll
n Data mutu air mesti dianalisis serta merta.
n Sekiranya berlaku masalah kepada kualiti air keputusan segera perlu dijalankan bagi atasi masalah yg berlaku
n Keputusan selalu diambil apabila kualiti air merosot adalah seperti
• Hentikan pemberian makanan
• Tingkatkan tahap pengudaraan
• Tukar air
• Tangkap ikan dan jual
KESAN MASALAH MUTU AIR KEPADA IKAN
n BANTUT
n LAMBAT TUMBESARAN
n PENYAKIT
n IKAN TAK MAKAN
n MATI
PENGURUSAN MAKANAN
n Kos makanan adalah keperluan utama ternakan (≤ 70% dari Kos pengeluaran)
n 2 jenis makanan
n Timbul : mudah, kelihatan jika ikan tak mahu lagi makan
n Tenggelam
• Berdasrkan berat badan
• Guna takung makanan
n Kadar : hingga kenyang (Makanan timbul)
n Saiz pellet 0.5-1.0mm(keli king)
n Keperluan protien keli 28-32%
PENGURUSAN MAKANAN
n Peringkat makanan
• Awalan > pertumbesaran > penamat
( starter > grower > finisher)
n Harga : ~ RM2.60/kg
n Kekerapan : 2x sehari
• Pagi : 8-10 pagi
• Petang : 4-6 petang
n Anggaran FCR keli: 1.2 – 1.3
Makanan rumusan terdiri dari 3 kategori.-KELI KING
- Pelet Starter.
n Merupakan makanan permulaan.
n Diberi kpd benih yg baru dilepaskan ke dlm kolam.
n Berumur 1 – 2 bulan.
n Mengandungi protien melebihi 32 %.
n Bersaiz kecil – kurang dari 1 mm.
n HARGA RM 2.60 - 1 BEG 20KG RM 51 naik RM52
ii. Pelet grower.
n Makanan untuk tumbesaran.
n Mengandungi protein melebih 20 %.- biasanya 26%
n Lebih besar dari pelet starter.
n Ikan berumur 1 – 2 bulan hingga 4 – 5 bulan.
n HARGA RM 2.30 - 1 BEG 20KG RM 48 naik RM 50
Pelet finisher.
n Makanan penamat.
n Mengandungi protein antara 18 – 20 %.
n Saiznya lebih besar dari pelet grower.
n Diberi kps ikan yg berumur 4 – 5 bulan sehingga mencapai saiz pasaran.
n HARGA RM 2.10 - 1 BEG 20KG RM 41 naik RM45naik RM48
d. Kadar pemberian makanan.
n Bermaksud jumlah makanan yg perlu diberi kpd ikan berdasarkan berat makanan & umur ikan bagi setiap hari sepanjang tempoh ternakan.
n Kadar pemberian makanan yg disyorkan adalah seperti berikut :
KADAR PERTUKARAN MAKANAN
(FOOD CONVERSION RATE
JENIS IKAN | FCR |
TILAPIA MERAH | 1:1.5 -1:1.8 |
KELI | 1:1.2 |
SEPAT | 1:2 |
PUYU | 1:2 |
KADAR PENUKARAN MAKANAN ( Food Conversion Rate )
• Bermaksud keupayaan sesuatu jenis ikan menukar beberapa
kilogram makanan kepada 1 kg berat badan dalam suatu tempoh
ternakan.
FCR - 1 : 3
• Nisbah di atas bermaksud 3 kg makanan diperlukan untuk
menghasilkan 1 kg ikan.
KADAR PERTUKARAN MAKANAN
(FOOD CONVERSION RATE)
n CONTOH
( SAIZ TANGKI 6M X 1.2M (7.2M²)– 1 UNIT) (138 EKORM²)
JUMLAH IKAN 1000 EKOR
KADAR HIDUP 90%
BERAT IKAN 6EKOR/KG
HARGA PELLET 1KG/2.00
FCR 1.3:1
JAWAPAN
JUMLAH IKAN- 1000 X 90% = 900EKOR
BERAT IKAN 900EKOR ÷ 6 EKOR/KG = 150 KG
JUMLAH MAKANAN DIPERLUKAN- 150KG X 1.3 =195 KG
HARGA MAKANAN- 195KG X RM 2.00= RM390
KAEDAH PEMBERIAN MAKANAN
PENGGUNAAN MAKANAN
ALTERNATIF SECARA BERHEMAH
n Tabur makanan berdikit, dlm masa panjang
n Makanan hendaklah baru / segar (hidup > baik)
n Terus berhenti beri makan bila ikan mula menolak makanan
n Selang seli pemberian makanan (pelet, ikan baja)
Kajian penggunaan tepung usus ayam (CIM) terhapap ikan
Keli Afrika
Tumbesaran, keefisienan pengambilan zat dan kemandirian
| Diet | ||
| DF | DC | C |
Berat awal (g/ekor) | 4.20 | 4.20 | 4.20 |
Berat akhir (g/ekor) | 66.17 | 85.36 | 55.61 |
Pertambahan berat (BGW)(%) | 1528.16bc | 1979.72b | 1288.90c |
Kadar tumbesaran spesific (SGR) (%/hari) | 2.63bc | 2.86b | 2.35c |
Kadar penukaran makanan (FCR) | 2.12ab | 1.94ab | 2.35c |
Kadar keefisianan protin (PER) | 1.44a | 1.72b | 1.27c |
Kemandirian (%) | 96 | 93 | 91 |
Contoh analisa ekonomik ringkas bagi kajian ternakan ikan keli (Clarias gariepinus) dalam tangki yang diberi makanan 3 jenis makanan berbeza
| Diet | ||
| K1 | K2 | Komersil |
| | | |
Kos operasi* | 0.27 | 0.27 | - |
Kos makanan (RM/kg) | 1.07 | 0 .61 | 1.70 |
FCR | 2.67 | 2.38 | 2.60 |
Kos pengeluaran (RM/kg) | 3.18 | 1. 77 | 4.35 |
K1 = makanan rumusan dengan sumber protin tepung ikan
K2 = makanan rumusan dengan sumber protin usus ayam
* Kos operasi = kos buruh, utiliti dan penyelenggaraan
PEMANTAUAN HARIAN
n Pemantauan harian - Awal pagi
n Kematian ikan-tengkorak
n Mutu air (DO)
n Tabiat ikan
n Kerosakkan alat
n Pencerobohan
n Masa pemantauan
• Pagi ) beri makan / pemantauan mutu air
• Petang )
PEMANTAUAN - BULANAN
Persampelan
• Bilangan ekor/ m2 (anggaran)
• Kadar tumbesaran
n Saiz < 100g – 2x sebulan
n Saiz > 100g – 1x sebulan
• Kesihatan ikan – sepanjang masa
• Kematian – sepanjang masa
• Kehadiran musuh
n semasa persampelan
n Pemerhatian sepanjang masa
PEMASARAN
• Runcit
n Jual sedikit-sedikit – Hidup (restoran makanan ,kantin, hotel)
n jual sedikit–sedikit – Mati (segar) (pasar basah, gerai, restoran, hotel)
• Produk nilai tambah-harga lebih tinggi
keli salai RM15-30/kg,
keli pekasam RM 15-20/kg
n Ikan pekasam
n Ikan salai
n Ikan kering
HARGA PASARAN DAN BORONG
HARGA BERGANTUNG KEPADA TEMPAT DAN PERMINTAAN
JENIS IKAN | HARGA BORONG | HARGA RUNCIT |
TILAPIA MERAH | 4.50 | 6.00 |
KELI | 2.50-3.50 | 5.00-6.00 |
BAUNG | 12.00 | 16.00 |
HARUAN | 12.00 | 16.00 |
SEPAT | 3.50 | 4.50 |
KAP RUMPUT | 7.00 | 10.00 |
PUYU | 4.00-4.50 | 6.00-8.00 |
LAMPAM JAWA | 3.00 | 4.50 |
PENGURUSAN REKOD
n REKOD BENIH- kadar pelepasan,tarikh dilepaskan,dll
n REKOD MAKANAN- rekod stok dan rekod pemberian makanan
n REKOD JUALAN- Nama pemborong,tarikh ,harga, kuantiti,dll
n REKOD PENGELUARAN-jumlah pengeluaran,tarikh
n REKOD PENGURUSAN AIR- tarikh parameter diuji dsb
n REKOD ASET- PAM AIR,KENDERAAN,STOR DLL
n REKOD KOS- ELEKTRIK,MINYAK DLL
n dll
DATA REKOD ADALAH PENTING UNTUK MEMBUAT PERBANDINGAN
DENGAN PERANCANGAN
Mcm mana nak dapatkan tangki fiberglass ukuran 10x4x4 kaki.. Saya nak beli.. Tk
ReplyDelete