Ternakan Ikan keli Dalam Tangki
Ternakan ikan air tawar dalam tangki 
KANVES
DIFINISI PENGURUSAN TANGKI 
n      Aktiviti pengawalan persekitaran tangki ternakan dan pengurusan ternakan untuk penghasilan ikan terbanyak, berkualiti seterusnya memperoleh pendapatan tertinggi dari usaha yang dijalankan
PENYEDIAAN TANGKI KANVES
•        Cari tapak sesuai 
n      Beli,    Sewa,    Tol,    Pajak, 
n      Kawasan berhampiran dengan rumah
•        Bersihkan tapak 
•        Jenis-jenis tangki 
        i)    simen/konkrit
        ii)    fibreglass 
        iii)   kanves
        iv)   PE –tangki plastik
•        Semakin besar tangki lebih baik
                       -kadar pelepasan tinggi
                        -kemerosotan mutu air 

TANGKI KANVES
KOMPONEN TANGKI KANVES
n      KANVES- 280
n      FRAME BESI(KERANGKA BESI)
n      PAM AIR/BLOWER-300-1000
n      TANGKI SIMPAN AIR
n      SISTEM PAIPING(PAIP PVC)
n      SISTEM AIR MASUK/KELUAR(PAIP PVC)
n      SISTEM PENAPIS AIR
n      JARING PENUTUP 
n      JARING PELINDUNG CAHAYA
n      ELEKTRIK – PENDAWAIAN
n      EM


 
 
                        TANGKI FIBREGLASS/PE
n      SAIZ – 3M X 1.2M X 1 M
n      (10 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1000 
n      (12 KAKI X 4 KAKI X 3 KAKI)- RM 1200
n      DISYORKAN TANGKI BERWARNA BIRU
n      MUDAH MELIHAT IKAN
n      MUDAH LIHAT KEKOTORAN DAN LUMUT
                        
                                 SISTEM TERNAKAN
                                 – berdasar penggunaan air
1        Sistem terbuka
2        Sistem tertutup
3        Sistem kitar semula 
1        Sistem terbuka
•        Penukaran air baru (kerap) ≤ 30%/hari
•        Perlu sumber bekalan air baru berkualiti sepanjang masa
•        Mudah terima perebakan penyakit
•        Kos tinggi
n      Minyak / elektrik (pam air)
n      penyelenggaraan
2        Sistem tertutup
•        Tidak tukar air sepanjang masa ternakan – hanya ganti air hilang (resapan, pelwapan)
•        Dilakukan apabila 
n      Kaedah akuakultur tradisional
n      Sumber air luar tidak sesuai (berpenyakit, kualiti rendah)
n      Guna bahan probiotik utk rawat kolam
1        Fahami jenis / kaedah guna
2        Keberkesanan ?
3        Kos (mahal)
   CONTOH - EM
3        Sistem kitar semua
•        Air ternakan diguna semula
•        Bila kaedah ini diguna
n      Pencemaran sumber air persekitaran
n      Teknologi moden
•        Teknologi penapisan berkesan diperolehi
•        Sistem pam air yang berkesan
•        Kos pengeluaran hasil masih tinggi lagi sekarang
PENGURUSAN BENIH IKAN
n      Benih untuk ternakan sepatutnya berkualiti
n      Kualiti boleh dibahagikan kepada 3 tahap
•        Tahap morforlogi fizikal / yang kelihatan
•        Tahap baka 
•        Tahap analisis makmal
n      Kualiti tahap fizikal boleh dilihat, kecacatan dapat disedari dengan awal melalui pemerhatian yang teliti dan pengambilan sampel
•        Badan bengkok,   bentuk luar biasa,   warna lain,   mengasingkan diri, dll
BENIH - KRITERIA BENIH                           
BERKUALITI
n      Saiz sama
n      Aktif
n      Tiada kecacatan rupa bentuk
n      Tidak mengasingkan diri
n      Warna biasa
SEMASA PELEPASAN BENIH
n      Benih sihat
n      Pengendalian benih – cermat
n      Apungkan beg benih atas kolam 15 min
    - sehingga suhu air dalam beg plastik sama   
      dengan suhu air tangki
n      Masukkan air kolam ke dalam beg secara berdikit
n      Biarkan benih ikan keluar sendiri
n      Waktu pelepasan – suhu rendah (pagi , lewat petang, malam)
n      Sampling kepadatan : 3 beg
n      Anggar bilangan/kepadatan setiap kolam
n      Saiz benih : 5.0-10.0 cm (2-4”)
      

 HARGA BENIH
  
| JENIS   IKAN |     HARGA  1 IN |  BENIH 2   IN |  3 IN | 
| TILAPIA   MERAH |  0.10 | 0.15-0.18 | 0.25-0.30 | 
| KELI | 0.5 | 0.10-0.12 | 0.15-0-18 | 
| PUYU | - | 0.20 | - | 
| SEPAT | - | 0.30 | 0.50 | 
|  |  |  |  | 
|  |  |  |  | 
                            
    SPESIS YANG SESUAI   
    DITERNAK
    
•         Mudah mendapat bekalan benih.
•          Baka yang cepat membesar
•          Ikan yang mendapat permintaan di     
                        pasaran. 
 
 Ternakan dalam tangki yang popular:
n      Keli 
n      Tilapia
n      Puyu
n      Sepat siam
 

KADAR PELEPASAN BENIH   
SETIAP 1M²  SISTEM TANGKI
| JENIS IKAN |      STAGNANT       WATER |     RUNNING      WATER |    AERATER | 
| TILAPIA    MERAH | < 3 | <50 | >50(100) | 
| KELI | (130) | <150 | >150 | 
| SEPAT | <3 | <50 | >50 | 
| PUYU | <3 | <50 | >50 | 
|   |  |  |  | 
TEMPOH TERNAKAN
| JENIS IKAN | TEMPOH  PEMELIHARAAN | 
| TILAPIA MERAH (2 musim) | 4-6 BULAN (500-600gm) | 
| KELI  ( 3   musim) | 2-3 BULAN(5-7 ekor/kg) | 
| SEPAT(2 musim) | 4-6 BULAN | 
| PUYU(2 musim) | 4-6 BULAN | 
   
PENGASINGAN IKAN KELI
n      SETELAH BENIH DI MASUKAN SELEPAS 10 HINGGA 20 HARI IKAN PERLU DIASINGKAN MENGIKUT SAIZ.
n      SETIAP SAIZ HENDAKLAH DIMASUKKAN KE DALAM KOLAM YANG SAMA MENGIKUT KADAR PELEPASAN UNTUK TERNAKKAN.CTHNYA TANGKI BERSAIZ 4.5M X 1.2M -700 EKOR IKAN BERSAIZ 6 INCI. 
n      PENGASINGAN IKAN AKAN DITERUSKAN KETIKA HARI KE :
    40,60.
n      SEKIRANYA TIDAK BANYAK PERBEZAAN SAIZ IKAN TIDAK PERLU DIASINGKAN.
n      BIASANYA IKAN BERSAIZ 3 INCI KE ATAS PERBEZAAN SAIZ TIDAK BEGITU KETARA. IKAN AKAN DIASINGKAN SEKALI SAHAJA SETELAH  IKAN MENCAPAI TEMPOH TERNAKAN SEBULAN.
n      PENGASINGAN IKAN YANG YANG TERLALU KERAP TIDAK SESUAI KERANA AKAN MENGANGGU TUMBESARAN- STREES
    
     PENGURUSAN  AIR
     Penyedian air untuk tangki kanves
n        Paras air (ketinggian) 2-2 ½ kaki .-benih 3 in
n        Bergantung pada saiz benih
n        Di simpan dalam tangki selama sekurang-  
     kurangnya 1 minggu.
n        Air hijau cerah(MASUKAN AIR HIJAU 1 KAKI)
n        Menilai mutu air secara fizikal dan kimia
Kriteria Air  berkualiti- kimia
n      DO    : > 4.0 mg/l ( > 5.0 mg/l)
n      pH    : 6.5 – 8.5 
n      SUHU: 25 – 31º C
Kriteria air berkualiti – fizikal
n      Air kehijauan – tembus cahaya 1 kaki
n      Tidak berbuih
n      Ikan tidak timbul waktu pagi/malam
n      Ikan aktif
n      Selera makan
         MUTU AIR RENDAH – TUKAR AIR
Pemantauan kualiti air
n      Analisis mutu air hendaklah dibuat dengan kerap (2x sehari, jam 6-7am & 4-5pm)
n      Parameter perlu kajian
•        DO > pH > NH3 >dll
n      Data mutu air mesti dianalisis serta merta.
n      Sekiranya berlaku masalah kepada kualiti air keputusan segera perlu dijalankan bagi atasi masalah yg berlaku
n      Keputusan selalu diambil apabila kualiti air merosot adalah seperti
•        Hentikan pemberian makanan
•        Tingkatkan tahap pengudaraan
•        Tukar air
•        Tangkap ikan dan jual
KESAN MASALAH MUTU AIR KEPADA IKAN
n      BANTUT 
n      LAMBAT TUMBESARAN
n      PENYAKIT
n      IKAN TAK MAKAN
n      MATI
PENGURUSAN MAKANAN
n      Kos makanan adalah keperluan utama ternakan (≤ 70% dari Kos pengeluaran)
n      2 jenis makanan
n      Timbul : mudah, kelihatan jika ikan tak mahu lagi makan
n      Tenggelam
•        Berdasrkan berat badan
•        Guna takung makanan
n      Kadar : hingga kenyang (Makanan timbul)
n      Saiz pellet 0.5-1.0mm(keli king) 
n      Keperluan protien keli 28-32%
PENGURUSAN MAKANAN
n      Peringkat makanan
•        Awalan   > pertumbesaran   >  penamat
( starter > grower > finisher)
n      Harga : ~ RM2.60/kg
n      Kekerapan : 2x sehari
•        Pagi : 8-10 pagi
•        Petang : 4-6 petang 
n      Anggaran FCR keli: 1.2 – 1.3
Makanan rumusan terdiri dari 3 kategori.-KELI KING
- Pelet Starter.
n      Merupakan makanan permulaan.
n      Diberi kpd benih yg baru dilepaskan ke dlm kolam.
n      Berumur 1 – 2 bulan.
n      Mengandungi protien melebihi 32 %.
n      Bersaiz kecil – kurang dari 1 mm.
n      HARGA RM 2.60  -  1 BEG 20KG RM 51 naik RM52
ii. Pelet grower.
n      Makanan untuk tumbesaran.
n      Mengandungi protein melebih 20 %.- biasanya 26%
n      Lebih besar dari pelet starter.
n      Ikan berumur 1 – 2 bulan hingga 4 – 5 bulan.
n      HARGA RM 2.30 - 1 BEG 20KG RM 48 naik RM 50 
 
Pelet finisher.
n      Makanan penamat.
n      Mengandungi protein antara 18 – 20 %.
n      Saiznya lebih besar dari pelet grower.
n      Diberi kps ikan yg berumur 4 – 5 bulan sehingga mencapai saiz pasaran.
n      HARGA RM 2.10 - 1 BEG 20KG RM 41 naik RM45naik RM48
d. Kadar pemberian makanan.
n      Bermaksud jumlah makanan yg perlu diberi kpd ikan berdasarkan berat makanan & umur ikan bagi setiap hari sepanjang tempoh ternakan.
n      Kadar pemberian makanan yg disyorkan adalah seperti berikut :
KADAR PERTUKARAN MAKANAN
           (FOOD CONVERSION RATE
|    JENIS IKAN |           FCR | 
| TILAPIA   MERAH | 1:1.5   -1:1.8 | 
| KELI | 1:1.2 | 
| SEPAT | 1:2 | 
| PUYU | 1:2 | 
KADAR PENUKARAN MAKANAN ( Food Conversion Rate )
•           Bermaksud keupayaan sesuatu jenis ikan menukar beberapa   
     kilogram makanan kepada 1 kg berat badan dalam suatu tempoh  
     ternakan.
                           FCR   -        1 : 3
•           Nisbah di atas bermaksud 3 kg makanan diperlukan untuk   
     menghasilkan 1 kg ikan.
KADAR PERTUKARAN MAKANAN
           (FOOD CONVERSION RATE)
n      CONTOH
  
  ( SAIZ TANGKI 6M X 1.2M (7.2M²)– 1 UNIT) (138 EKORM²)
   JUMLAH IKAN 1000 EKOR
   KADAR HIDUP 90%
   BERAT IKAN 6EKOR/KG
   HARGA PELLET 1KG/2.00
   FCR 1.3:1 
    
     JAWAPAN
    JUMLAH IKAN- 1000 X 90% = 900EKOR
    BERAT IKAN  900EKOR ÷ 6 EKOR/KG = 150 KG 
    JUMLAH MAKANAN DIPERLUKAN- 150KG X 1.3 =195 KG
    HARGA MAKANAN- 195KG X RM 2.00= RM390
KAEDAH PEMBERIAN MAKANAN
            
PENGGUNAAN MAKANAN    
           ALTERNATIF SECARA BERHEMAH 
n      Tabur makanan berdikit, dlm masa panjang
n      Makanan hendaklah baru / segar (hidup > baik)
n      Terus berhenti beri makan bila ikan mula menolak makanan
n      Selang seli pemberian makanan (pelet, ikan baja)
Kajian penggunaan tepung usus ayam (CIM) terhapap ikan    
  Keli Afrika 
Tumbesaran, keefisienan pengambilan zat dan kemandirian
|  | Diet | ||
|  | DF | DC | C | 
| Berat awal (g/ekor) | 4.20 | 4.20 | 4.20 | 
| Berat akhir (g/ekor) | 66.17 | 85.36 | 55.61 | 
| Pertambahan berat (BGW)(%) | 1528.16bc | 1979.72b | 1288.90c | 
| Kadar tumbesaran spesific (SGR) (%/hari) | 2.63bc | 2.86b | 2.35c | 
| Kadar penukaran makanan (FCR) | 2.12ab | 1.94ab | 2.35c | 
| Kadar keefisianan protin (PER) | 1.44a | 1.72b | 1.27c | 
| Kemandirian (%) | 96 | 93 | 91 | 
Contoh analisa ekonomik ringkas bagi kajian ternakan ikan keli (Clarias gariepinus) dalam tangki yang diberi makanan 3 jenis makanan berbeza
|  | Diet | ||
|  | K1 | K2 | Komersil | 
|  |  |  |  | 
|           Kos operasi* | 0.27 | 0.27 | - | 
| Kos makanan   (RM/kg) | 1.07 | 0 .61 | 1.70 | 
| FCR | 2.67 |    2.38 | 2.60 | 
| Kos pengeluaran    (RM/kg) | 3.18 | 1. 77 | 4.35   | 
K1 = makanan rumusan dengan sumber protin tepung ikan
K2 = makanan rumusan dengan sumber protin usus ayam
* Kos operasi = kos buruh, utiliti dan penyelenggaraan
PEMANTAUAN HARIAN
n      Pemantauan harian - Awal pagi 
n      Kematian ikan-tengkorak
n      Mutu air (DO) 
n      Tabiat ikan
n      Kerosakkan alat
n      Pencerobohan 
n      Masa pemantauan 
•        Pagi  )  beri makan / pemantauan mutu air
•        Petang )   
PEMANTAUAN - BULANAN
Persampelan
•        Bilangan ekor/ m2  (anggaran)
•        Kadar tumbesaran
n      Saiz < 100g – 2x sebulan
n      Saiz > 100g – 1x sebulan
•        Kesihatan ikan – sepanjang masa
•        Kematian – sepanjang masa
•        Kehadiran musuh
n      semasa persampelan
n      Pemerhatian sepanjang masa
PEMASARAN
•        Runcit
n      Jual sedikit-sedikit – Hidup (restoran makanan ,kantin, hotel)
n      jual sedikit–sedikit – Mati (segar) (pasar basah, gerai, restoran, hotel)
•        Produk nilai tambah-harga lebih tinggi
   keli salai RM15-30/kg, 
   keli pekasam RM 15-20/kg
n      Ikan pekasam
n      Ikan salai
n      Ikan kering
HARGA PASARAN DAN BORONG
HARGA BERGANTUNG KEPADA TEMPAT DAN PERMINTAAN
| JENIS   IKAN | HARGA       BORONG | HARGA      RUNCIT | 
| TILAPIA    MERAH | 4.50 | 6.00 | 
| KELI | 2.50-3.50 | 5.00-6.00 | 
| BAUNG |  12.00 | 16.00 | 
| HARUAN | 12.00 | 16.00 | 
| SEPAT | 3.50 | 4.50 | 
| KAP   RUMPUT | 7.00 | 10.00 | 
| PUYU | 4.00-4.50 | 6.00-8.00 | 
| LAMPAM    JAWA | 3.00 | 4.50 | 



                       PENGURUSAN REKOD
n      REKOD BENIH- kadar pelepasan,tarikh dilepaskan,dll
n      REKOD MAKANAN- rekod stok dan rekod pemberian makanan
n      REKOD JUALAN- Nama pemborong,tarikh ,harga, kuantiti,dll
n      REKOD PENGELUARAN-jumlah pengeluaran,tarikh
n      REKOD PENGURUSAN AIR- tarikh parameter diuji dsb
n      REKOD ASET- PAM AIR,KENDERAAN,STOR DLL 
n      REKOD KOS- ELEKTRIK,MINYAK DLL
n      dll
    DATA REKOD ADALAH PENTING UNTUK MEMBUAT PERBANDINGAN   
    DENGAN PERANCANGAN 
 
Mcm mana nak dapatkan tangki fiberglass ukuran 10x4x4 kaki.. Saya nak beli.. Tk
ReplyDelete