Saturday, March 20, 2010

PENDAPATAN LUMAYAN SIPUT SUDU









POTENSI SIPUT SUDU DI JOHOR

Status & Pengurusan Ternakan Siput Sudu di Malaysia

Status & Pengurusan Ternakan Siput Sudu di Malaysia
Sejarah Penemuan?.
Perkembangan Ternakan?.
Statistik?.
Bilangan Projek
Luas Kawasan Ternakan
Bilangan Penternak
Data Pendaratan
Nilai Dagangan
Kriteria Kesesuaian Tapak?
Benih ?.
Sistem Ternakan & Pengurusannya?.
Pemasaran?.
Masalah Ternakan?.Contoh kes di Malaysia
Potensi?.Masa depan?.

Penemuan Ternakan
SEJARAH :
PADA TAHUN 1235 - SEORANG KELASI TERDAMPAR DI PANTAI ESNODES, PERANCIS MEMBUAT SATU JARING BESAR DENGAN TUJUAN UNTUK MENANGKAP BURUNG. W/PUN DIDAPATI BENIH-BENIH SIPUT SUDU MELEKAT PADA JARING TERSEBUT

BERMULA DARI KEJADIAN TERSEBUT, TERNAKAN SIPUT SUDU DIPERKEMBANGKAN DI SELURUH DUNIA.
Perkembangan Di Malaysia
Penyelidikan berhubungkait ternakan siput sudu sejak tahun 1970an.
1979 – IPP, Pulau Pinang berjaya menternak siput sudu melalui sistem rakit di Selat Tebrau, Johor.
1980an & 1990an – tiada perubahan sistem – bergerak secara apa yang sedia ada dari segi ternakan dan pasaran
2000an – terdapat sedikit petunjuk terhadap minat ternakan siput sudu dari segi ternakan dan pasaran.

Statistik Perkembangan Siput Sudu di Malaysia 2001 - 2003
Bilangan Projek
Luas Kawasan Ternakan
Bilangan Penternak
Data Pendaratan
Nilai Dagangan

Kriteria Kesesuaian Tapak Projek Siput Sudu
Kriteria Fizikal Kesesuaian Tapak
Dedahan kepada udara, angin dan arus
1-2 knots (50-100 cm/saat)
Cukup kadar pertukaran air
Cukup untuk bekalkan makanan plankton
Cukup bekal kadar oksigen
Cukup untuk pembuangan bahan buangan.

Substrat @ jenis dasar laut
Kena jenis dasar yang tidak terlalu berlumpur dan sedikit keras.

Faktor Biologi Kesesuaian Tapak
Produktiviti Primari
Klorofil-a, kepadatan plankton , jenis plankton (yang selamat / beracun) ……Klorofil a: 15 – 40 mg/L

Bekalan benih
Benih semulajadi

Pemangsaan/Pesaing/Pencemar
ketam / tiram / askidian

Bakteria dan virus
Pemantauan berkala kadar bakteria dan jika mungkin virus dalam medium ternakan iaitu air laut atau sungai dimana siput sudu tersebut diternak.

Alga beracun
Pemantauan kehadiran alga beracun dlm sungai atau laut dimana siput sudu diternak.

Faktor Kimia Kesesuaian Tapak
Nutrien-nutrien tepu
Nitrat, fosfat, silicate, besi, manganese yang penting untuk pembiakan fitoplankton


Pencemaran
Perairan yang terdedah kepada kemungkinan pencemaran yang tinggi dan berterusan dari buangan industri patut dielakkan sebagai tempat ternakan siput sudu.
Perlu pemantauan berkala terhadap kadar logam-logam berat seperti copper dan zink.


PENGENALAN
Kawasan-kawasan benih semulajadi siput sudu?
Status benih siput sudu sekarang….?
masih banyak?
Kurang?
Pupus?
Sumber alternatif?

Status Benih Siput Sudu
Masih ada dan mencukupi.
Semakin mahal………RM10/tali meningkat kepada RM15/tali.
Kebimbangan masalah kematian benih di Sebatu (tempat paling popular benih di Malaysia)
Kena ada alternatif lain sumber benih.


Faktor-faktor yang mempengaruhi siput
sudu untuk bertelur:

Perubahan suhu
Perubahan saliniti
Hormon-hormon pembiakan yang dikeluarkan oleh siput jantan atau betina
PUNGGUTAN DAN PENGENDALIAN BENIH SIPUT SUDU
PUNGGUTAN DAN PENGENDALIAN BENIH SIPUT SUDU

Sumber benih lain @ alternatif?
Pengeluaran benih siput sudu di dalam hatceri…………. Maklumat pada masa ini…hanya 2 pusat penetasan sahaja sedang menjalankan pengeluaran benih dalam hatceri pada skala yang kecil iaitu:

Hatceri Unit Moluska PPPBUK di Kedah.
Hatceri Tg. Badak di Sabah

PROSES PENGELUARAN BENIH SIPUT SUDU DALAM HATCERI
Pengeluaran benih siput sudu dalam hatceri bertujuan menampung bekalan-bekalan benih semulajadi yang kurang di setengah-setengah kawasan ternakan. Selain itu, kesesuaian saiz benih dapat ditentukan bagi tumbesaran seterusnya di sangkar ternakan.

Sumber benih –hatceri : satu persediaan
Induk siput sudu betina bertindakbalas mengeluarkan telur

Jenis-jenis plankton

Siput sudu pada “substratum” akar pokok bakau
Pengurusan Sistem Ternakan Siput Sudu
Di Malaysia, sistem ternakan yang popular adalah seperti berikut:
Sistem Para
Sistem Sangkar atau Rakit
Sistem Pancang
Sistem Rawai

PENGURUSAN TERNAKAN SIPUT SUDU

Harga Pasaran : Status
Secara keseluruhannya dari 1970an hingga sekarang 2000an – tiada peningkatan harga yang ketara. Pada sekitar 1970an dan 1980an, harga kekal RM1.00 sekilogram…… tetapi berlaku peningkatan harga kepada RM1.50 – RM2.00 sekitar pertengahan tahun 1990an hingga sekarang. Di sesetengah tempat, ia boleh mencecah sehingga RM3.00/kg.


Memasarkan Siput Sudu
Boleh dipasarkan dalam pelbagai bentuk:
Segar, hidup bercengkerang
Siput sudu rebus
Siput sudu disejukbeku
Siput sudu kering
Keropok siput sudu
Sos?
Pemasaran Siput Sudu….yang terbaru
Bentuk produk dipasarkan
Restaurant @ Hotel
Makanan Kesihatan
CONTOH PENGUSAHA RESTORAN SIPUT SUDU YANG BERJAYA

Mengandungi kandungan protin yang tinggi setanding daging lembu atau ayam
Merupakan sumber protin yang tidak mahal terutama kepada golongan berpendapatan rendah.
Ada potensi dibangunkan sebagai produk nilai tambah kepada golongan lebih berada.

Pemakanan pelbagai jenis kerang-kerangan terutamanya siput sudu, tiram atau kerang yang lain perlu digalakkan dari masa kesemasa kerana kerang-kerangan ini menyumbang kepada makanan yang rendah lemak (terutama lemak tepu), mengandungi lemak Omega-3, sumber protin yang murah dan juga mengandungi zat-zat besi, zink dan vitamin B12.
Produk nilai tambah dari siput sudu…..terbaru dan terkini.
Pelbagai jenama produk kesihatan dalam bentuk kapsul dari ekstrak siput sudu berjaya dihasilkan di New Zealand melalui spesies jenis ‘Green Lipped Mussel’ : Perna canaliculus
Purnaxin Natural
Lamberts Green Mussel Extract
Sea Mussel Food Science
Good Health New Zealand Green Mussel
Southern Deep NZ Green Lipped Mussel
dan…..banyak lagi produk kesihatan sedang diusahakan berasaskan siput sudu melalui jenama berlainan

CONTOH MAKANAN KESIHATAN - Berasaskan Siput Sudu
MASALAH TERNAKAN SIPUT SUDU DI MALAYSIA
Masalah Ternakan
Bekalan benih siput sudu semulajadi – harga makin mahal
Ternakan di tempat yang tidak sepatutnya.
Kematian benih siput sudu
Serangan musuh-musuh siput sudu
Pasaran – masih tak tahu nak pasarkan dimana?.
Penyelidikan lanjutan pelbagai aspek.
Kesihatan awam
Pencemaran air

Potensi…..Masa Depan?
Cerah dan ada petunjuk minat dari orang ramai dan pengusaha.
Kepelbagaian cara @ bentuk pasaran.
Perlu ada pemangkin untuk berkembang……yang penting pada masa ini adalah kewangan dan perkembangan bilangan penternak yang berminat.
Petunjuk Masa Kini……..
Perancangan BOT menjelang 2010 : 7000 MT & 100ha
PPN Selangor sudah menghantar satu kumpulan nelayan dari 2 kawasan iaitu Kuala Langat dan Kuala Selangor menjalani kursus persediaan ternakan.
PPN Melaka memohon satu kajian dijalankan di Sebatu dalam aspek kesesuaian kawasan untuk dizonkan sebagai kawasan TKPM iaitu Taman Kekal Pengeluaran Makanan
Sudah ada usaha membuka restoran siput sudu secara francais…..Les Moules
Peningkatan harga ketara antara 50 – 100% sejak kebelakangan ini.
Penyelidikan dalam pengeluaran benih siput sudu secara komersial.
Kreativiti mempelbagaikan produk pasaran…..makanan kesihatan,sate kupang, sos kupang? ……..

Sekian. Terima kasih

No comments:

Post a Comment