Monday, April 26, 2010

AKUAKUTUR AIR TAWAR DI MALAYSIA



AKUAKULTUR AIR TAWAR DI MALAYSIA

UMUM
Dasar Pertanian Negara ke 3 (DPN3) mensasarkan akuakultur sebagai salah satu engin pembangunan negara
Malaysia mengimport lebih dari RM4.0 Billion (?)bahan makanan
Strategi Negara Malaysia untuk mengimbangkan dagangan negara (BOT) agar positif
BOT mensasarkan pengeluaran melalui 10 komoditi utama akuakultur
Sasaran peningkatan pengeluaran untuk
Meningkatkan jumlah eksport bahan makanan = eksport imbangi import
Tingkatkan penggunaan bahan tempatan = kurang import
Salah satu komoditi sasaran : akuakultur air tawar (sasaran pengeluaran 2010 : 130,000mt
AKUAKULTUR
Akuakultur / ternak air :
Memelihara hidupan air dengan berkepentingan melalui tindakan pelepasan benih, melakukan pengurusan dan mengutip hasil
BIDANG AKUAKULTUR
Ikan makanan
Ikan hiasan

Ikan umpan
Pancing
Makanan ikan hiasan
INDUSTRI BERKAITAN AKUAKULTUR
1 Pembiakan ikan & asuhan benih ikan
2 Ternakan ikan
3 Penjual / pembekal peralatan akuakultur
4 Peraih ikan (beli-jual ikan)
Penjual ikan
Kilang pemeroses ikan
Pengolah ikan
Pengeksport ikan




1 PEMBIAKAN IKAN & ASUHAN BENIH IKAN
Industri pesat berkembang sejak akhir-akhir ini
Kadar untung : tinggi, cepat
Permintaan terhadap benih besar tetapi mungkin bermusim
Jangkamasa mula dapat hasil : cepat
Tilapia : 6 bulan
Siakap : 1 tahun
Perlu kepakaran tinggi



2 TERNAKAN IKAN
Banyak diceburi secara kecilan
Ramai kurang berjaya :
pemasaran yang lemah
Ikan kurang bermutu (bau lumpur)
Daya pengeluaran rendah
Kerja sampingan
Penternak jaya
Jumlah kolam : banyak
Sanggup keluarkan modal besar
Kerja sepenuh masa
Kesungguhan tinggi
Punyai kepakaran tinggi
Belajar kerja sambil belajar bawa pakar luar
Kaedah pemasaran sempurna

3 PEMBEKAL / PENJUAL PERALATAN AKUAKULTUR
Penyedia peralatan yg diguna penternak ikan (jaring, jala, alat pengudaraan, tangki, pam air, kapur, baja, bahan rawatan, dll)
Permintaan barangan agak bermusim
Perlu kemahiran berkaitan keupayaan alat yang dijual
4 PERAIH IKAN
Beli ikan dari penternak dan jual kepada restoran, gerai makan, kilang proses ikan, kolam pancing, dll
Keuntungan besar, cepat (biasanya > dari penternak ikan)
Perlu kelengkapan kenderaan lengkap dengan tangki ikan dan alat pengudaraan
Mahir dalam penghantaran ikan jumlah besar dengan kadar kematian rendah
Mempunyai perhubungan baik dengan penternak ikan dan pasaran


5 PENJUAL IKAN
Orang perantaraan antara penternak dan pengguna
Mempunyai premis jualan
Gerai ikan, kedai runcit, dll
Mempunyai pembekal ikan secara berterusan (penternak, peraih ikan)
6 KILANG PEMEROSES IKAN
Memeroses ikan keluaran kolam kepada bahan dinilai tambah
Filet, Surimi, Pekasam, Ikan kering,hasil
Satay ikan, Fish finger
Bahan keluaran kilan dipasarkan
Eksport, kegunaan tempatan
Berkemahiran dalam prosesan
Punyai premis pemerosesan yang sesuai dan bersih
Punyai pekerja bantu operasi pengeluaran

7 PENGOLAH IKAN
Memproses ikan segar untuk keperluan terus pengguna (Ikan goreng, steam ikan, sambal ikan dll)
Mendapatkan bekalan berterusan dari pembekal
Penternak ikan, peraih ikan, pasar, dll
Keperluan bekalan harian mungkin kecil (tetapi jumlah premis yg banyak menyebabkan keperluan bekalan adalah besar)

8 PENGEKSPORT IKAN
Mungkin terdiri dari pengilang / pemeroses hasil ikan atau tidak
Bentuk ikan dieksport bergantung kepada permintaan pembeli
Dinilai tambah (sadin, fish finger, dll)
Diubah bentuk (filet, surimi, dll)
Segar (ikan dibungkus dlm ais kiub – IRAN)
Punyai jaluran pasaran yg berkesan
SISTEM TERNAKAN
1 KOLAM (POND)
KANDANG (PEN)
SANGKAR (CAGE)
4 TANGKI (TANK)
1 KOLAM
Bina dari tanah, konkrit
Saiz : besar (0.05 – 1.0 ha)
Peghasilan : 3-5mt/ha
Sistem ternakan terawal = ekstensif
Ikan hasilan kolam tanah mungkin berbau lumpur
KOLAM
2 KANDANG
atas terbuka,dasar tanah
Hanya tepi bertutup jaring (jaring dari dasar tanah hingga ~ 1m atas air)
Penghasilan : 5mt/ha
Masalah : kutip hasil sukar
Bergantung kualiti air persekitaran
Sistem ekstensif
HAPA / SEKATAN (pada taliair)
3 SANGKAR
keliling & dasar tertutup jaring, Atas terbuka / tertutup
Penghasilan : 200mt/ha
Pengawalan dari segi pengurusan
Masih bergantung kualiti air persekitaran
SANGKAR (tasik, taliair)
SANGKAR (dalam sungai)
4 TANGKI
Bahan bina
Konkrit, Gentian kaca, plastik, palmaglass
Penghasilan : 250mt/ha
Sistem moden : kawalan terhadap kualiti air dan persekitaran sepenuhnya

TANGKI KONKRIT


PERBANDINGAN SISTEM TERNAKAN
SISTEM BEKALAN AIR
Sistem Air Statik

Sistem Statik Dengan Pengudaraan

Sistem Air Bertukar

4 Sistem kitar Semula
1 SISTEM AIR STATIK
Sistem ternakan terawal / ekstensif / ketinggalan
Kolam tanah, bekas lombong,
Air tidak bertukar / tidak mengalir
Sumber air dari mata air, hujan
Kepadatan ternakan rendah
Ikan dihasilkan mungkin berbau lumpur (kajian sedang dijalankan meggunakan pendekatan bioteknologi bagi merawat air kolam untuk hasilkan ikan bebas bau lumpur)
Sumber makanan ikan :
bahan asli (majoriti)
Bahan buangan dapur
Bahan lain (bukan makanan khas untuk ikan ternakan)
Pelet (kadang2)

2 SISTEM AIR STATIK DENGAN PENGUDARAAN
Air tidak bertukar / tidak mengalir
Ada alat pengudaraan > tingkatkan kepadatan ternakan
Teknik kurang popular
Kematian ikan mungkin juga berlaku kerana terputus bekalan elektrik


4 SISTEM TERNAKAN KITAR SEMULA
Sistem ternakan masa hadapan
Kawalan sepenuhnya terhadap
Ternakan
Kualiti air
Persekitaran
Sistem terbuka atau dalam bangunan (ICS)
Sistem penapis berkesan : Air diguna semula selepas dibersihkan
Ada alat pengudaraan / oksigen tulen
Tangki (konkrit, gentian kaca, plastik, cainves


Samb..
Pemantauan kualiti air :
sepanjang masa
Kawalan jauh
Maklum balas & tindak balas automatik
Tiada pencemaran alam sekitar
Air, udara, pandangan,
Kedudukan ladang : dimana sahaja
Bersebelahan rumah
Pada rumah (atas bumbung, bawah, tepi)
Sebelah kilang
Tahap pengeluaran tinggi, penghasilan boleh ramal
Hasil produk :
Berkualiti Selamat dimakan, seragam
Kos pembangunan & operasi mahal > hasil ikan mahal
ISU AKUAKULTUR SEMASA
Sasaran BOT yang masih jauh
Ikan air tawar kurang digemari pengguna
Ikan kolam berbau lumpur (off flavour)
Permintaan rendah – ditolak pengguna
Harga rendah (~ 30% murah)
Kajian sedang dijalankan
Pemilihan (spesis) oleh pengguna kerap berubah dengan pantas (terutama ikan laut)
Pertembungan kepentingan guna tanah (akuakultur dgn perumahan, industri, pembandaran, jalanraya)
Tren pengguna > lebih suka ikan berbanding udang (alasan kesihatan)
3 SISTEM AIR BERTUKAR
Air bertukar secara berterusan atau berkala)
Ada bekalan udara / tiada bekalan udara
Sistem lebih maju berbanding sistem di atas
Sistem diguna dengan meluas masa ini
Sebahagian spesis perlukan sistem ini
Ternakan udang galah
Pertukaran air bertujuan mengganti air ternakan yg kurang bermutu (kehadiran bahan toksid: NH3, NO2 dll) dengan air yang lebih baik


Samb..
Pencemaran alam sekitar (air > sangkar)
Masalah penyakit yang belum terubat
udang harimau : virus
Penggunaan sumber makanan ikan tidak sesuai
Tidak halal
Tidak bersih
Penggunaan bahan antibiotik
Terlarang
Melebihi dos disarankan
Penggunaan bahan tambahan tanpa kawalan
Pengawet
probiotik
Tenaga buruh : warga asing
Pandangan umum kepada pengusaha akuakultur





sekian

Sunday, April 25, 2010

Pemilihan spesis ternakan ikan air tawar




PEMILIHAN SPESIS AKUAKULTUR AIR TAWAR

PEMILIHAN SPESIS : PASARAN
 Ada permintaan
 Jumlah permintaan besar
 Ada margin keuntungan
 Margin kecil tetapi permintaan besar
 Permintaan kecil tapi margin besar
 Margin besar volume besar
 Ujudkan pasaran baru / ekskusif
 Kegunaan sendiri

LOKASI DAPATKAN MAKLUMAT PASARAN
 Pasar basah
 Restoran / makanan laut
 Gerai ikan
 Kedai runcit
 Pasaraya
 Kilang proses
 Kilang makanan - keropok
 Eksport
 Hidup
 Mati segar
 Telah diproses
 Sawang elektronik
 Sawang sediaada
 Ujudkan sawang sendiri utk jual produk

PEMILIHAN SPESIS : BIOLOGI
 Kesesuaian sistem ternakan
 Udang galah
 Sesuai : kolam tanah sahaja
 tidak sesuai : sangkar, tangki
 Ikan : sesuai semua sistem
 Kandungan oksigen dalam air
 U. galah, Lampam : perlu oksigen ^ (≥ 4.0 mg/l
 Keli, puyu, haruan : <1.0 mg/l
 Kemasaman air (pH)
 Keli, puyu, haruan, sepat : > 5.0
 U. galah : > 6.5

PILIH SPESIS : UBAHSUAI PERSEKITARAN / BIOLOGI IKAN
 Kolam berasid (pH rendah)
 Lapisan simen, lapisan plastik,
 Suhu rendah (negara temprate)
 ICS (indoors culture system) – kolam dalam bangunan
 Kadar tumbesaran rendah
 Tingkatkan kadar tumbesaran dengan GMO (ubahsuai genetik)

TILAPIA (Oreochromis sp)
TILAPIA
 Oksigen : ≥ 4.0 mg/l
 pH : 6.5 – 8.5
 Sistem ternakan : semua
 Kemasinan : 0 – 25 ppt (terbaik < 10 ppt)
 Makanan : > omnivour (> daun), pelet
 Permintaan :
 T. merah :
 permintaan tinggi, spesis utama dagangan, restoran makan laut, makanan harian, jamuan perkahwinan
 Diproses > filet > eksport
 T. Hitam : permintaan kurang
 Harga
 Borong : RM 3.50 – 4.50/kg
 Runcit : RM 5.00 – 6.00/kg


KELI & PATIN
 Keli :
 Sistem ternakan (kolam, tangki, sangkar)
 Mampu hidup dalam air tanpa oksigen
 Makanan : omnivour (> daging), pelet
 Kedalam air : < 60cm masih boleh hidup tanpa masalah
 Pasaran :
 antara spesis utama dagangan : makanan harian
 Harga pasaran
 borong : RM1.30/kg
 Runcit : RM 5.00 – RM 6.00/kg
Patin :
 Keperluan oksigen : pertengahan
 Makanan : semua, pelet
 Kedalaman air : biasa > dalam berbanding keli


LAMPAM, KAP, JELAWAT
 Spesis tradisional
 Keperluan oksigen : ≥ 4.0 mg/l
 Kedalaman kolam : 1-2m
 Makanan : > herbivour (daun), pelet
 Pasaran
 Spesis kurang penting
 Permintaan rendah, runcit
 Harga : RM 5.00 – 8.00/kg

BAUNG (Mystus numerus)
BAUNG (Mystus numerus)
 Jangkamasa ternakan : 12 – 18 bln
 Masalah : benih sukar diperolehi
 Makanan : carnivour, pelet
 Pasaran :
 Borong : RM8.00 – 12.00/kg
 Runcit : RM 12.00 – 16.00/kg
 Spesis kurang didagangkan

UDANG GALAH
(Macrobrachium rosenbergii)
UDANG GALAH
 Antara spesis utama dagangan
 Keperluan oksigen : Tinggi ≥ 4.0 mg/l
 Sistem ternakan : kolam tanah
 Permakanan : omnivour, pelet
 Kemasaman air : pH 6.5 – 8.5
 Kemasinan air : < 8.0 ppt
 Pasaran :
 Hidup : RM20.00 – 32.00/kg
 Mati : RM 12.00 – 18.00/kg
SPESIS LAIN

 Crayfish : Chirax sp
 Spesis inport dr. Australia
 Lokasi ternakan : Kluang, Perak ?
 Keutamaan : organisma hiasan
 Puyu, Sepat, Haruan, Pacu
 Pasaran
 Tempatan > pasaran kecil
 Ikan umpan
 Udang gantung (padang)
 Lee koh


SPESIS IKAN AIR TAWAR UTAMA DIDAGANGKAN
Tilapia merah
Keli afrika
Udang galah
Lain spesis

Sunday, April 18, 2010

Makanan hidup untuk pembenihan ikan air tawar






PENYEDIAAN MAKANAN HIDUP


1.0 Pendahuluan.
• Merupakan makanan asasi bagi rega & benih.
• Makanan utama bagi rega yg berumur 4 hari
( mulut mula terbuka ) – mencapai umur 1 bulan atau sehingga mampu memakan makanan lain.
• Sangat penting dalam pembenihan ikan air tawar.
• Tanpa makanan hidup, benih yg banyak tidak dapat dihasilkan.
• Merupakan kunci kejayaan dalam pengeluaran benih ikan air tawar.
• Terdiri dari air hijau, moina, cacing dan artemia.


2.0 Jenis-jenis makanan hidup.
2.1 Air Hijau.
• Air yg mengandungi fitoplankton – organisma satu sel yg terdiri dari beberapa spesies yg mempunyai klorofil a yg menjalankan proses fotosintesis bagi menghasilkan makanan untuk pertumbuhan sel & membiak untuk membentuk koloni atau populasi yang banyak.
• Koloni dihasilkan melalui pembiakan asexual iaitu pembiakan secara pembahagian sel ( binary fision ).
• Mengandungi protin yg tinggi & sangat berguna kepada benih yang diasuh.

• Spesies utama yang sangat berguna ialah Chorella sp.
• Spesies ini mengandungi protien yg tinggi dan asid amino yang diperlukan oleh benih untuk membesar.
• Spesies ini Cuma boleh dilihat di bawah mikroskop.
• Kehadiran spesies ini dalam air dapat ditentukan melalui warna air.
• Air kolam yg berwarna hijau menunjukkan kehadiran spesies ini.
• Selain digunakan untuk asuhan benih ikan, spesies ini telah digunakan sebagai makanan kesihatan oleh manusia.

2.2 Moina.
• Sejenis zooplankton dalam kelas Krustasia.
• Spesies ini mudah didapati di kolam-kolam oksidasi bahan kumbahan domestik.
• Pd masa ini ramai penternak ikan hiasan mendapatkan bekalan moina dari kolam oksidasi.
• Moina yg dipungut dari kolam oksidasi tidak sesuai untuk makanan benih.
• Mengandungi banyak bakteria terutamanya E. coli & bakteria lain yg merbahaya kpd kesihatan manusia.
• Moina boleh diternak di dalam tangki atau kolam tanah.

• Ternakan dalam tangki dipilih kerana hasil yg diperolehi adalah satu spesies sahaja ( pure culture ).
• Pengurusan ternakan adalah mudah.
• Hasil yg diperolehi adalah banyak, bersih dan tidak membawa penyakit kpd benih yg diasuh.
• Jika ternakan dalam kolam tanah dijalankan, hasil yg diperolehi adalah pelbagai spesies dan bercampur aduk dengan serangga dan cacing.
• Keadaan ini sukar dikendalikan dan banyak kerja pengasingan perlu dilakukan.


2.3 Cacing.
Ada dua jenis iaitu
• Cacing tubefax( tubefax worm ).
• Cacing darah ( blood worm ).

• Cacing tubefax boleh didapati di sungai atau longkang yg tercemar dari kumbahan domestik, ladang ternakan haiwan dan kilang yg berasaskan pertanian. eg kilang ubi kayu.
• Cacing dari kawasan ini tidak sesuai diberi kpd benih ikan kerana cacing ini membawa bahan toksid dan bakteria dalam badannya.
• Boleh mengancam kesihatan benih ikan.

• Cacing darah adalah merupakan larvae kpd sejenis lalat liar.
• Lalat ini akan bertelur dipermukaan air.
• Telur akan menetas dan larvae berkembang di dasar.
• Cacing ini membuat sarang dan tinggal di dalamnya sehingga cukup sifat dan terbang.
• Cacing ini boleh diternak di dalam tangki.



2.4 Artemia.
• Sejenis zooplankton dalam kelas krustasia.
• Hidup dalam air masin terutamanya di dalam tasek garam yang terdapat di Amerika.
• Dalam tasek yg normal, artemia akan hidup seperti zooplankton yg lain.
• Bila suhu meningkat & air tersejat, kemasinan air akan meningkat.
• Keadaan ini tidak disukai oleh artemia & jika keadaan berlarutan ia akan mati.
• Demi untuk menjamin kesinambungan generasinya, maka ia memaskanya dirinya berada dalam fasa dorman.

• Menghasilkan sista yg kebal & tahan terhadap perubahan alam sekitarnya.
• Dalam fasa ini artemia akan melalui fasa rehat di dalam sista.
• Sista akan terapung di atas permukaan air tasek garam.
• Sista akan dikutip dengan menggunakan penyauk halus, dibersihkan, dinyah kuman sebelum di pek dalam bekas dan di dagangkan.
• Apabia sista ini berada di dalam air dan keadaan telah berubah dan sesuai untuk artemia, maka sista akan menetas dan menghasilkan artemia yang baru.

3.0 Ternakan makanan hidup.
3.1 Air Hijau.
• Jenis-jenis tangki ternakan.
• Tangki fibreglass.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz antara 1.0m x2.0m x 1.0 m hingga 2.0m x 4.0m x 1.0 m
• Dalam air – 60 cm
ii. Kolam konkrit.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz antara 1.0 m x 3.0m x 1.0m hingga 5.0m x 10.0cm x 1.0 m.
• Dalam air – 60 cm

b. Penyediaan tangki ternakan.
• Pembersihan tangki/kolam.
• Keringkan air kolam.
• Bersihkan kolam/tangki dari lumut & sisa baja.
• Bilas dengan air bersih.
• Jemur tangki/kolam selama 2 – 3 jam.

ii. Membaja kolam/tangki.
• 3 jenis baja – ami-ami, urea & triplesuoerfosfat.
• Masukkan ami-ami pd kadar 0.5 kg/tan air, urea 0.1 kg/tan air dan triplesuperfosfat pd kadar 0.1 kg/tan air.
• Larutkan & kacau sehingga sebati.

iii. Memasukkan air.
• Masukkan air sedalam 30 cm.
• Kacau sehingga rata.
• Kolam/tangki kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh fitoplankton.

iv. Inokulasi benih air hijau.
• Pd hari berikutnya masukkan air hijau sebanyak 2 tan dgn memindahkan air dari kolam sediada.
• Tambahkan air bersih sehingga paras 60 cm.
• Pd hari ke 3 – 7 air akan menjadi hijau & air ini boleh digunakan untuk mengasuh benih ikan.

3.1 Moina.
• Jenis-jenis tangki ternakan.
• Tangki fibreglass.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz : 1.0 m x 2.0 m x 1.0 m hingga 2.0 m x 3.0 m x 1.0 m .
• Dalam air 60 cm.

ii. Kolam Konkrit.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz : 1.0 m x 2.0 m x 1.0 m hingga 5.0 m x 10.0 m x 1.0 m
• Dalam air adalah 60 cm.

b. Penyediaan tangki ternakan.
• Pembersihan tangki/kolam.
• Keringkan air kolam/tangki.
• Bersihkan tangki dari lumut & sisa baja.
• Bilas dengan air bersih.
• Jemur tangki selama 2 – 3 hari.

ii. Memindahkan air hijau ke tangki/kolam.
• Masukkan air bersih sehingga ke paras 30 cm.
• Pindahkan air hijau dari tangki air hijau ke kolam ternakan sehingga ke paras 60 cm.
• Berikan pengudaraan.
• Densiti air hijau akan meningkat.

iii. Inokulasi benih moina.
• Tangkap moina dgn sauk halus sebanyak 1.0 kg
• Pindahkan ke dalam tangki ternakan.
• Biarkan moina berkembang biak selama 4 hari.
• Moina memakan fitoplankton.
• Moina membiak dengan cara bertelur.
• Telur menetas menghasilkan larvae.
• Larvae akan membesar dgn memakan fitoplankton.
• Kitar hidup moina pendek antara 7 – 10 hari.
• Selepas 10 hari moina akan mati & generasi baru akan berkembang biak.


• Jumlah populasi yg terbentuk adalah bergantung kpd kekerapan pembiakan & peneluran, bekalan fitoplankton dan mutu air.
• Kandungan oksigen, pH & nitrat perlu sesuai untuk mempercepatkan perkembangan dan penghasilan moina.
• Sekiranya pd hari kedua warna air bertukar dari hijau kpd cokelat atau jernih, tambahkan air hijau supaya makanan sentiasa mencukupi.
• Ulangi proses ini hingga hari ke empat ternakan dijalankan.
• Moina akan sentiasa membiak setiap hari jika mutu air berada pada paras yang sesuai.

c. Kutipan hasil.
• Selepas 4 hari benih moina diinokulasi ke dalam tangki ternakan, ia berkembang biak & menghasilkan moina yang banyak.
• Jika benih 1.0 kg dilepaskan ke dalam kolam ternakan hasil yg diperolehi ialah 4.5 – 5.5 kg.
• Jumlah ini boleh ditingkatkan dgn menambah volume air ternakan, meningkatkan DO, meningkatkan jumlah makanan dan pengawasan mutu air yg baik.
• Kutipan hasil dijalankan pada waktu pagi sebelum jam 10.00 pagi.
• Masa utk menjalankan kerja-kerja kutipan adalah

Bergantung kpd densiti, saiz net dan cara kutipan hasil dijalankan.
• Sebagai contoh untuk memungut hasil sebanyak 5.0 kg mengambil masa 5 jam.
• Kutipan hasil dijalankan dgn menggunakan net halus yg direkabentuk khas untuk menangkap moina.
• Saiz net ialah 45 cm x 120 cm dgn saiz mata 0.1 mm.
• Bhg mulut net dipasang pada paip saluran air keluar.
• Buka pintu air & biarkan air mengalir melalui net.
• Moina akan terperangkap di dalam net.


d. Pengendalian hasil lepas tuai.
• Diberi terus kepada rega.
• Moina yg dipungut boleh diberi terus kpd rega.
• Caranya mudah, ambil moina dan masukkan ke dalam tangki asuhan benih.
• Moina akan berenang sambil memakan plankton.
• Rega yg diasuh akan memakan moina.
• Moina yg tidak habis dimakan akan terus hidup dan membiak.
• Penternak akan menambah moina.
• Proses ini akan berulangan sehingga benih mencapai saiz pasaran & dijual.


ii. Moina segar.
• Moina boleh disimpan dalam bekas yg mengandungi air dan pengudaraan.
• Boleh disimpan untuk satu jangkamasa tertentu sahaja kerana faktor kitar hidup.
• Tujuannya ialah utk membolehkan benih ikan mendapat moina yang segar sepanjang masa.
• Melalui cara ini moina tidak dapat disimpan dengan lebih lama lagi akibat faktor kitar hidup, bekalan makanan yang terhad bagi moina.



iii. Moina beku.
• Moina boleh disejukbeku di dlm refrigerator.
• Masukkan moina ke dlm bekas atau beg plastik.
• Bekukan dlm refrigerator.
• Dgn cara ini moina boleh disimpan lebih lama sebagai moina beku.
• Moina ini boleh dijual atau digunakan pada bila-bila masa sahaja.
• Menyimpan moina cara ini penting agar bekalan moina tidak terputus.
• Cara untuk memberi moina beku kpd benih adalah mudah.
• Keluarkan moina dari bekas.

• Masukkan moina itu ke dalam kolam.
• Bungkah moina itu akan terapung.
• Benih akan mengerumuni dan memakan moina yang terpisah akibat pencairan moina beku.
• Masa yang diambil untuk memakan moina seberat 0.5 kg oleh 20,000 ekor benih yang bersaiz 2.5 cm adalah adalah 20 minit sahaja.
• Benih ikan gemar memakan moina terutama sekali ketika benih sedang membesar.


3.3 Cacing.
• Cacing yg mudah diternak ialah cacing darah
( blood worm ).
• Cacing ini digemari oleh ikan hiasan seprti ikan discus, angel dan flower horn.

• Jenis-jenis tangki ternakan.
• Tangki fibreglass.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz : 1.0 x 2.0 x 1.0 m hingga 2.0 x 4.0 x 1.0 m
• Dalam air adalah 60 cm.

ii. Kolam konkrit.
• Berbentuk segiempat bujur.
• Saiz : 1.0 x 2.0 x 1.0 m hingga 5.0 x 10.0 x 1.0 m.
• Dalam air ialah 1.0 m



b. Penyediaan tangki ternakan.
• Pembersihan tangki/kolam.
• Keringkan air kolam/tangki.
• Bersihkan tangki/kolam dari kekotoran.
• Bilas kolam/tangki dengan air bersih.
• Jemur tangki/kolam selama 2 – 3 hari.

ii. Membaja kolam/tangki.
• 3 jenis baja yang digunakan iaitu
1. Ami-ami ( sisa ajinomoto ) - 0.5 kg/ton air.
2. Urea - 0.1 kg/ton air
3. Triplesuperfosfat. - 0.1 kg/ton air
• Larutkan campuran di atas sehingga sebati.


iii. Memasukkan air.
• Masukkan air sedalam 30cm dan biarkan semalaman.
• Kesemua baja yg dimasukkan ke dalam kolam/tangki akan bercamour dan sebati.
• Sekarang kola/tangki berkenaan kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh fitoplankton.
• Biarkan selama seminggu.
• Dalam tempoh itu air akan menjadi hijau dan keadaan ini menunjukkan kolam berkenaan kaya dengan fitoplankton.


iv. Inokulasi benih cacing.
• Merupakan larva kpd sejenis lalat liar.
• Lalat akan bertelur di atas permukaan air untuk bertelur.
• Telur yg dihasilkan akan terapung di atas permukaan air dan menetas.
• Larva yang menetas ini akan berpindah ke dasar atau dinding kolam dan membuat sarang seperti sarung.
• Larvae lalat ini akan tinggal dalam sarang.
• Dalam masa seminggu lalat ini akan berkembang dan membesar.
• Akhirnya ia akan menjadi lalat dewasa dan terbang ke udara.

c. Kutipan hasil.
• Selepas 5 – 6 hari ternakan kutipan hasil dijalankan.
• Cacing darat telah mencapai saiz yg dikehendaki.
• Cacing ini akan berada dlm sarang.
• Apabila sarangnya diganggu cacing ini akan keluar dan berenang dalam air.
• Kutipan hasil boleh dijalankan dgn menggunakan penyauk.
• Tangkap cacing & kumpulkan dalam bekas tanpa pengudaraan.
• Cacing ini akan mengalami tekanan akibat tiada oksigen larut.


• Cacing berkenaan akan naik ke permukaan untuk bernafas.
• Pd masa ini sauk cacing dan pindahkan ke dalam bekas yg berisi air dan pengudaraan.
• Kutipan hasil juga boleh dijalankan dgn mengeringkan kolam dgn memasang penapis pd pintu air keluar.
• Cacing yang dikutip perlu diuruskan seperti langkah di atas.

d. Pengendalian hasil selepas tuai.
• Diberi terus kepada benih.
• Sesuai untuk benih yg bersaiz melebihi 1.5 cm.
• Ambil cacing & bersihkan dengan air.
• Taburkan cacing ke dalam kolam asuhan.
• Benih akan memakan cacing sehingga habis.
• Cacing yg tidak dimakan akan terus hidup di dalam sarang yg dibinanya dan terus berkembang menjadi lalat remaja dan terbang ke udara.

ii. Cacing beku.
• Cacing boleh disejukbeku menjadi cacing beku.
• Cacing ini dimasukkan ke dalam beg plastik atau bekas.
• Masukkan cacing ke dalam refrigerator untuk proses pembekuan.
• Cacing beku boleh disimpan lama dan dijual.
• Permintaan cacing beku adalah tinggi di kalangan penggemar ikan hiasan seperti ikan discuss, angel, parot dan flower horn.
• Industri ini sedang berkembang maju.



3.4 Artemia.
• Makanan ini tidak diternak.
• Didapati di pasaran dalam bentuk sista yang dipek dalam tin.
• Sista ini dipungut dari tasek garam di Amerika.

• Penyediaan tangki penetasan artemia.
• Gunakan tangki fibreglass muatan 5 – 50 liter.
• Berbentuk silo dan bahagian bawahnya berbentuk kun.
• Bersihkan tangki dgn rapi menggunakan air dan bahan pencuci yg dibenarkan.


• Tutp bhg bawah tangki dgn getah penyumbat.
• Masukkan air sehingga paras yg dikehendaki.
• Berikan pengudaraan.
• Batu pengudaraan diletakkan di bhg. Bawah tangki dan akan membentuk pergerakan air dari bawah ke atas.
• Masukkan garam kasar pada kadar 25 – 30 gram/liter air.
• Garam akan larut & akan menyebabkan air menjadi masin pada julat 25 – 30 ppt.
• Masukkan 30 gram sista artemia.
• Kulit sista akan menjadi lembut dan menetas selepas 24 jam menghasilkan larvae artemia.

b. Kutipan hasil.
• Selepas 24 jam dieramkan sista akan menetas.
• Larvae artemia dikutip dengan alat pengutip yg diperbuat dari netlon iaitu jaring penapis halus.
• Sebelum kutipan hasil dimulakan, pindahkan alat pengudaraan dari tangki penetasan dan biarkan selama 15 minit.
• Dalam tempoh ini kulit sista akan terapung dipermukaan air manakala larvae artemia akan mendah di dasar.
• Selepas 15 minit buka saluran air dan kumpulkan larvae dengan sauk dan pindahkan ke dalam bekas yg mengandungi air berkemasinan 25 – 30 ppt.

• Kutip larvae artemia sehingga habis.
• Artemia yg dihasilkan bolehlah diberi terus kpd rega yg diasuh.
• Artemia yg tidak habis dimakan dimasukkan kedalam bekas yg mengandungi air bersih dgn kemasinan 25 – 30 ppt dan pengudaraan.
• Artemia ini boleh tahan selama 2 hari.
SEKIAN, TERIMA KASEH