AKUAKUTUR AIR TAWAR DI MALAYSIA



AKUAKULTUR AIR TAWAR DI MALAYSIA

UMUM
Dasar Pertanian Negara ke 3 (DPN3) mensasarkan akuakultur sebagai salah satu engin pembangunan negara
Malaysia mengimport lebih dari RM4.0 Billion (?)bahan makanan
Strategi Negara Malaysia untuk mengimbangkan dagangan negara (BOT) agar positif
BOT mensasarkan pengeluaran melalui 10 komoditi utama akuakultur
Sasaran peningkatan pengeluaran untuk
Meningkatkan jumlah eksport bahan makanan = eksport imbangi import
Tingkatkan penggunaan bahan tempatan = kurang import
Salah satu komoditi sasaran : akuakultur air tawar (sasaran pengeluaran 2010 : 130,000mt
AKUAKULTUR
Akuakultur / ternak air :
Memelihara hidupan air dengan berkepentingan melalui tindakan pelepasan benih, melakukan pengurusan dan mengutip hasil
BIDANG AKUAKULTUR
Ikan makanan
Ikan hiasan

Ikan umpan
Pancing
Makanan ikan hiasan
INDUSTRI BERKAITAN AKUAKULTUR
1 Pembiakan ikan & asuhan benih ikan
2 Ternakan ikan
3 Penjual / pembekal peralatan akuakultur
4 Peraih ikan (beli-jual ikan)
Penjual ikan
Kilang pemeroses ikan
Pengolah ikan
Pengeksport ikan




1 PEMBIAKAN IKAN & ASUHAN BENIH IKAN
Industri pesat berkembang sejak akhir-akhir ini
Kadar untung : tinggi, cepat
Permintaan terhadap benih besar tetapi mungkin bermusim
Jangkamasa mula dapat hasil : cepat
Tilapia : 6 bulan
Siakap : 1 tahun
Perlu kepakaran tinggi



2 TERNAKAN IKAN
Banyak diceburi secara kecilan
Ramai kurang berjaya :
pemasaran yang lemah
Ikan kurang bermutu (bau lumpur)
Daya pengeluaran rendah
Kerja sampingan
Penternak jaya
Jumlah kolam : banyak
Sanggup keluarkan modal besar
Kerja sepenuh masa
Kesungguhan tinggi
Punyai kepakaran tinggi
Belajar kerja sambil belajar bawa pakar luar
Kaedah pemasaran sempurna

3 PEMBEKAL / PENJUAL PERALATAN AKUAKULTUR
Penyedia peralatan yg diguna penternak ikan (jaring, jala, alat pengudaraan, tangki, pam air, kapur, baja, bahan rawatan, dll)
Permintaan barangan agak bermusim
Perlu kemahiran berkaitan keupayaan alat yang dijual
4 PERAIH IKAN
Beli ikan dari penternak dan jual kepada restoran, gerai makan, kilang proses ikan, kolam pancing, dll
Keuntungan besar, cepat (biasanya > dari penternak ikan)
Perlu kelengkapan kenderaan lengkap dengan tangki ikan dan alat pengudaraan
Mahir dalam penghantaran ikan jumlah besar dengan kadar kematian rendah
Mempunyai perhubungan baik dengan penternak ikan dan pasaran


5 PENJUAL IKAN
Orang perantaraan antara penternak dan pengguna
Mempunyai premis jualan
Gerai ikan, kedai runcit, dll
Mempunyai pembekal ikan secara berterusan (penternak, peraih ikan)
6 KILANG PEMEROSES IKAN
Memeroses ikan keluaran kolam kepada bahan dinilai tambah
Filet, Surimi, Pekasam, Ikan kering,hasil
Satay ikan, Fish finger
Bahan keluaran kilan dipasarkan
Eksport, kegunaan tempatan
Berkemahiran dalam prosesan
Punyai premis pemerosesan yang sesuai dan bersih
Punyai pekerja bantu operasi pengeluaran

7 PENGOLAH IKAN
Memproses ikan segar untuk keperluan terus pengguna (Ikan goreng, steam ikan, sambal ikan dll)
Mendapatkan bekalan berterusan dari pembekal
Penternak ikan, peraih ikan, pasar, dll
Keperluan bekalan harian mungkin kecil (tetapi jumlah premis yg banyak menyebabkan keperluan bekalan adalah besar)

8 PENGEKSPORT IKAN
Mungkin terdiri dari pengilang / pemeroses hasil ikan atau tidak
Bentuk ikan dieksport bergantung kepada permintaan pembeli
Dinilai tambah (sadin, fish finger, dll)
Diubah bentuk (filet, surimi, dll)
Segar (ikan dibungkus dlm ais kiub – IRAN)
Punyai jaluran pasaran yg berkesan
SISTEM TERNAKAN
1 KOLAM (POND)
KANDANG (PEN)
SANGKAR (CAGE)
4 TANGKI (TANK)
1 KOLAM
Bina dari tanah, konkrit
Saiz : besar (0.05 – 1.0 ha)
Peghasilan : 3-5mt/ha
Sistem ternakan terawal = ekstensif
Ikan hasilan kolam tanah mungkin berbau lumpur
KOLAM
2 KANDANG
atas terbuka,dasar tanah
Hanya tepi bertutup jaring (jaring dari dasar tanah hingga ~ 1m atas air)
Penghasilan : 5mt/ha
Masalah : kutip hasil sukar
Bergantung kualiti air persekitaran
Sistem ekstensif
HAPA / SEKATAN (pada taliair)
3 SANGKAR
keliling & dasar tertutup jaring, Atas terbuka / tertutup
Penghasilan : 200mt/ha
Pengawalan dari segi pengurusan
Masih bergantung kualiti air persekitaran
SANGKAR (tasik, taliair)
SANGKAR (dalam sungai)
4 TANGKI
Bahan bina
Konkrit, Gentian kaca, plastik, palmaglass
Penghasilan : 250mt/ha
Sistem moden : kawalan terhadap kualiti air dan persekitaran sepenuhnya

TANGKI KONKRIT


PERBANDINGAN SISTEM TERNAKAN
SISTEM BEKALAN AIR
Sistem Air Statik

Sistem Statik Dengan Pengudaraan

Sistem Air Bertukar

4 Sistem kitar Semula
1 SISTEM AIR STATIK
Sistem ternakan terawal / ekstensif / ketinggalan
Kolam tanah, bekas lombong,
Air tidak bertukar / tidak mengalir
Sumber air dari mata air, hujan
Kepadatan ternakan rendah
Ikan dihasilkan mungkin berbau lumpur (kajian sedang dijalankan meggunakan pendekatan bioteknologi bagi merawat air kolam untuk hasilkan ikan bebas bau lumpur)
Sumber makanan ikan :
bahan asli (majoriti)
Bahan buangan dapur
Bahan lain (bukan makanan khas untuk ikan ternakan)
Pelet (kadang2)

2 SISTEM AIR STATIK DENGAN PENGUDARAAN
Air tidak bertukar / tidak mengalir
Ada alat pengudaraan > tingkatkan kepadatan ternakan
Teknik kurang popular
Kematian ikan mungkin juga berlaku kerana terputus bekalan elektrik


4 SISTEM TERNAKAN KITAR SEMULA
Sistem ternakan masa hadapan
Kawalan sepenuhnya terhadap
Ternakan
Kualiti air
Persekitaran
Sistem terbuka atau dalam bangunan (ICS)
Sistem penapis berkesan : Air diguna semula selepas dibersihkan
Ada alat pengudaraan / oksigen tulen
Tangki (konkrit, gentian kaca, plastik, cainves


Samb..
Pemantauan kualiti air :
sepanjang masa
Kawalan jauh
Maklum balas & tindak balas automatik
Tiada pencemaran alam sekitar
Air, udara, pandangan,
Kedudukan ladang : dimana sahaja
Bersebelahan rumah
Pada rumah (atas bumbung, bawah, tepi)
Sebelah kilang
Tahap pengeluaran tinggi, penghasilan boleh ramal
Hasil produk :
Berkualiti Selamat dimakan, seragam
Kos pembangunan & operasi mahal > hasil ikan mahal
ISU AKUAKULTUR SEMASA
Sasaran BOT yang masih jauh
Ikan air tawar kurang digemari pengguna
Ikan kolam berbau lumpur (off flavour)
Permintaan rendah – ditolak pengguna
Harga rendah (~ 30% murah)
Kajian sedang dijalankan
Pemilihan (spesis) oleh pengguna kerap berubah dengan pantas (terutama ikan laut)
Pertembungan kepentingan guna tanah (akuakultur dgn perumahan, industri, pembandaran, jalanraya)
Tren pengguna > lebih suka ikan berbanding udang (alasan kesihatan)
3 SISTEM AIR BERTUKAR
Air bertukar secara berterusan atau berkala)
Ada bekalan udara / tiada bekalan udara
Sistem lebih maju berbanding sistem di atas
Sistem diguna dengan meluas masa ini
Sebahagian spesis perlukan sistem ini
Ternakan udang galah
Pertukaran air bertujuan mengganti air ternakan yg kurang bermutu (kehadiran bahan toksid: NH3, NO2 dll) dengan air yang lebih baik


Samb..
Pencemaran alam sekitar (air > sangkar)
Masalah penyakit yang belum terubat
udang harimau : virus
Penggunaan sumber makanan ikan tidak sesuai
Tidak halal
Tidak bersih
Penggunaan bahan antibiotik
Terlarang
Melebihi dos disarankan
Penggunaan bahan tambahan tanpa kawalan
Pengawet
probiotik
Tenaga buruh : warga asing
Pandangan umum kepada pengusaha akuakultur





sekian

Comments

Popular posts from this blog

Pengurusan kolam ternakan

DEFINISI KEPIMPINAN

PEMBIAKAN IKAN TILAPIA MERAH